NAJNOVIJE


OŠTETILI DRŽAVNI PRORAČUN ZA 4,2 MILIJUNA KUNA

Zbog utaje PDV-a Uskok pokrenuo istragu protiv tri tvrtke i 15 osoba uhićenih u akciji "Zeko"

Hina

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 15 osoba i tri tvrtke koje terete da su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna.

Višemjesečnu akciju vodila je bjelovarsko-bilogorska policija u suradnji s Ravnateljstvom policije i u koordinaciji Uskoka te Samostalnog sektora za financijske istrage Ministarstva financija.

Za 14 osumnjičenih Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni izbjegavali obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Neistinitim iskazivanjem poslovnih događaja i knjiženjem nevjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije organizirali su nabavu robe od dobavljača iz Slovenije i drugih članica EU koristeći se odredbom Zakona o PDV-u prema kojoj trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Unije nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti tek prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Tako uvezenu robu, pojašnjava policija, prodavali su raznim takozvanim nestajućim trgovcima te na taj način izbjegavali plaćanje PDV-a.

Zasada je kriminalističkim istraživanjem policija utvrdila da su osumnjičene osobe oštetili državni proračun za najmanje 7,2 milijuna kuna te u jednakom iznosi sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca, pretraženo je više poslovnih i drugih prostora te je pronađena razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam