Tomić & Co

Nastavak FSB-ove i BMW-ove inovativne suradnje

| Autor: Glas Istre


Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo u 2023. godini. Ključni projektni zadatak potpisan s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija. U istraživački rad su uključeni ne samo istraživači s fakulteta, već i studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo.

(Snimio Karlo Šutalo)(Snimio Karlo Šutalo)

Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija. Zbog toga je BMW Grupa uspostavila dva centra kompetencija: Battery Cell Competence Center (BCCC) usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda i Cell Manufacturing Competence Center (CMCC), otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenosti i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa.

(Snimio Karlo Šutalo)(Snimio Karlo Šutalo)

Zbog uspješne suradnje BMW Grupe i Sveučilišta u Zagrebu te kako bi projektu dali dodatni poticaj, BMW Hrvatska, odnosno tvrtka Tomić & Co., odlučila je ustupiti Fakultetu strojarstva i brodogradnje BMW iX1 xDrive30. Ovo vozilo omogućit će FSB-u demonstraciju automobila u sklopu nastave o pogonima električnih vozila, promicanje elektrifikacije, čistog i održivog prometa te korištenje obnovljivih izvora energije – što je jedan od prioriteta Fakulteta. Osim toga, vozilo će se koristiti za odlazak na razna događanja, sastanke i druge aktivnosti, čime se omogućuje bolja vidljivost i prisutnost FSB-a u relevantnim akademskim i industrijskim krugovima.

(Snimio Karlo Šutalo)(Snimio Karlo Šutalo)

Svečana primopredaja automobila održana je u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u Sveučilišnom nastavnom centru AGG-FSB, Ulica Grada Gospića 1a. Ovaj čin potvrđuje predanost FSB-a razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji. Partnerstvo s BMW-om i podrška tvrtke Tomić & Co. ističu važnost sinergije između akademskih institucija i industrijskih lidera u stvaranju održivih i naprednih tehnoloških rješenja.

(Snimio Karlo Šutalo)(Snimio Karlo Šutalo)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter