PRAVOMOĆNA PRESUDA

ZLOČIN U HRAMU HARE KRIŠNE U ŠIKIĆIMA: Talijanu četiri godine zatvora zbog pokušaja teškog ubojstva mačetom

| Autor: Marica KOŠTA
Custode Oglialoro (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Custode Oglialoro (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Zbog pokušaja teškog ubojstva 26 godina mlađeg sunarodnjaka Marca Castegnara u kući u Ulici Put od Fortica u Šikićima u kojoj je boravio kao član vjerske zajednice Hare Krišna, na četiri godine zatvora pravomoćno je na Županijskom sudu u Puli osuđen talijanski državljanin Custode Oglialoro (66).

Pokušaj teškog ubojstva zbio se 12. rujna 2020. oko 17.30 sati u kući kada je Oglialoro pozvao tada 39-godišnjeg Castegnara u svoju sobu pod izgovorom da mu želi pokazati odjeću koju će mu pokloniti, a zapravo ga želeći ubiti.

Vjerujući starijem sunarodnjaku, Castegnaro je došao u sobu i krenuo prema krevetu na kojem je bila odjeća. No tada je Oglialoro za njim otvorio vrata te je, dok je mlađi muškarac nagnut nad krevetom pregledavao odjeću, dohvatio mačetu dužine 56 centimetara i širine oštrice 40 centimetara koju je prethodno sakrio iza vrata te njome udario 39-godišnjaka u stražnju stranu vrata.

Hram Hare Krišna na Šikićima

Hram Hare Krišna u Šikićima u kojem se dogodilo kazneno djelo

Castegnaro je od udarca pao bočno na tlo, a ovaj ga je nastavio udarati mačetom po tijelu. Castegnaro se nekako na podu uspio okrenuti na leđa te nogom odgurnuti Ogliarola od sebe i ustati, te mu oduzeti mačetu spriječivši tako starijeg muškarca da ostvari svoj naum da ga ubije.

Castegnaro je u napadu zadobio reznu ranu stražnje strane vrata, dvije rezne rane prednje desne strane prsnog koša u razini ključne kosti, reznu ranu stražnje strane bliže trećine desne nadlaktice, reznu ranu s oguljotinom unutarnje bočne strane lijeve noge u razini koljena, dvije rezne rane srednje trećine unutarnje bočne strane lijeve potkoljenice, reznu ranu prvog prsta desne noge i dvije oguljotine vanjske bočne strane desne noge u razini koljena.

Na raspravi na Županijskom sudu optuženi Ogliarolo je priznao krivnju za pokušaj teškog ubojstva. U obrani je naveo da mu je u interesu da suđenje što kraće traje te da "ponizno moli da mu kazna bude što blaža". Na suđenju je pročitana obrana koju je dao na drugom ispitivanju u Državnom odvjetništvu. Tada je ispričao da je s Marcom Castegnarom imao više nesuglasica. Najprije oko jedne mačke, a zatim oko odijevanja i pripremanja hrane.

Oglialoro je ispričao da je zadnji put kada je opomenuo Castegnara to bilo na grublji način, te da ga je Marco tada fizički napao pa je pao na pod. Castegnaro ga je tada, naveo je optuženi u obrani, jednom rukom udarao, a drugom mu držao lice pa ga je Oglialoro u jednom trenutku ugrizao za prst. Optuženi je naveo da je o svemu tome bio upoznat njihov duhovni vođa, a on je od tog okršaja idućih 10-15 dana trpio bolove. Ustvrdio je da je taj događaj bio prijelomni trenutak u njegovom odnosu s Marcom koji se nastavio šetati po blagovaonici i kuhinji i pred gostima samo u pareu.

Oglialoro je ispričao i da je u vrijeme dok se njihov duhovni vođa nalazio u Italiji Castegnaro preuzeo kontrolu nad jednom sljedbenicom. Osjećao je da mu nedostaje duhovni vođa i odlučio je prekinuti tu situaciju u kojoj se Marco osjećao uzvišenim. Tog 12. rujna 2020. Oglialoro je otišao ujutro na more, a kada se oko 16 sati vratio u hram uzeo je ključeve i otišao u skladište po mačetu da bi njome Marcu održao lekciju, odnosno zaplašio ga. Oružje je stavio iza vrata, a Marca pitao bi li ga ošišao. Ovaj je na to pristao te su dogovorili da će to obaviti oko 17.30 sati. No nakon toga, Oglialoro je po dolasku u svoju sobu bio uznemiren, legao je i pokušao se opustiti, ali je u 17.15 sati ustao, otišao do kuhinje i rekao Marcu da u sobi ima za njega neku odjeću koju bi mu mogao dati.

Na povratku prema sobi Oglialoro je u hodniku, kraj pisaćeg stola, spazio celofan. Uzeo ga je i njime prekrio krevet, a na njega poslagao odjeću. Sudu je objasnio da je krevet pokrio celofanom kako se, u slučaju da ozlijedi Marca, deke ne bi zaprljale krvlju. Kada je Marco došao u njegovu sobu pokazao mu je odjeću, a onda je, dok je ovaj birao, uzeo mačetu te ga, kako je naveo - "u velikom strahu" - udario drškom mačete. Braneći se u istrazi, Oglialoro je objašnjavao da je htio uplašiti, a ne ozlijediti Marca. On, pojašnjavao je u obrani, kada je Marco pao na tlo, kao da je izgubio svijest. Bio je, tvrdio je, kao mjesečar.

Marco je potom uzeo mačetu i izašao iz sobe, dozivajući stanovitog Kristijana, a samog Oglialoru nazvao je duhovni vođa i rekao mu da bi morao otići iz hrama na nekoliko mjeseci. Stoga je Oglialora nazvao svoju sestru u Italiju te s namjerom da ode kod nje u Milano pakirao kovčege. No tada je došla policija i uhitila ga. O tome što se događalo nakon što je Marco nakon prvog udarca mačetom pao na pod njegove sobe, Oglialoro nije znao ništa te nije znao objasniti kako se mačeta našla u Marcovim rukama. Sjećao se tek da je Marco otišao i nešto govorio, da je vikao i gurao ga. Oglialoro je, iznoseći obranu, tvrdio da nije vidio stanovitog Kristijana, da nije izlazio iz sobe, da je bio izvan sebe i da nije primijetio da je Marco ozlijeđen.

U obrazloženju pravomoćne presude piše da je sud u cijelosti prihvatio obranu optuženika te da iz provedenog dokaznog postupka proizlazi da je nedvojbeno pokušao počiniti teško ubojstvo.

- Kao olakotno sud je optuženiku cijenio priznanje počinjenja kaznenog djela čime je pridonio bržem i ekonomičnijem okončanju postupka, njegovo iskreno držanje pred sudom, kao i da je djelo počinio u stanju smanjene ubrojivosti, zatim okolnost da je starije životne dobi, da nije kazneno osuđivan, da se ne vodi drugi kazneni postupak te okolnost da je djelo ostalo u pokušaju, što je zakonski razlog za blaže kažnjavanje. Kao otegotno sud mu je uzeo u obzir brojnost ozljeda koje je nanio žrtvi.

U četverogodišnju zatvorsku kaznu talijanskom se državljaninu uračunava vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 12. rujna 2020. godine kada je uhićen do trenutka kada je presuda postala pravomoćna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum