CARINSKA UPRAVA

Zaplijenjeno više od 3,3 milijuna komada cigareta i 11 tona duhana


Carinska uprava zaplijenila je carinskom nadzoru tijekom travnja i svibnja više od 3,3 milijuna komada različitih vrsta cigareta te ukupno više od 11.000 kilograma duhana, a procjenjuje se da utajeni dug za trošarine iznosi više od 6.8 milijuna kuna za oduzete količine duhana te više od  3 milijuna kuna za zaplijene cigarete, priopćeno je u utorak iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Cigarete i duhan su pronađeni u pretrazi više obiteljskih kuća, gospodarskih objekata i ostalih prostorija koje se koriste kao skladišta, kao i u nizu pretraga teretnih motornih vozila i kontejnera.

Tako je u Luci Rijeka pretragom brodskog kontejnera u deklariranoj robi - borovim daskama za izradu paleta, otkriveno 164.997 kutija cigareta iz Bjelorusije, a moguća šteta nastala za državni proračun iznosi više od 3 milijuna kuna.

U drugom je slučaju, na širem području Podravine, pretragom više stambenih i skladišnih prostora, pronađeno je ukupno 7,4 tisuća kilograma duhana. Prilikom pretrage obiteljske kuće u garažnom prostoru pronađen skriveni otvor koji je vodio u dodatnu prikrivenu podrumsku prostoriju, gdje su pronađene su 22 kartonske kutije ispunjene duhanskom sirovinom za koju vlasnik ne posjeduje nikakvu dokumentaciju.   

Pretragom druge obiteljske kuće u garažnom prostoru je pronađeno 26 kartonskih kutija sa gotovo 4.000 kilograma duhanske sirovine bez ikakve dokumentacije. Protiv prekršitelja podnesene su odgovarajuće kaznene prijave i zahtjevi za naknadnu naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 4.4 milijuna kuna.

Carinski su službenici, među ostalim, spriječili i pokušaj krijumčarenja cigareta na graničnom prijelazu Županja, provodeći mjere nadzora u putničkom prometu te su pretragom osobnog vozila u skrivenim i preinačenim prostorima na vozilu pronašli ukupno 221 šteku cigareta raznih marki koje nisu prijavljene prilikom ulaska u Hrvatsku. 

Protiv vozača osobnog vozila podnesena je kaznena prijava za počinjenje kaznenog djela te podnesen zahtjev za naplatu trošarina u iznosu od 33.5 tisuća kuna. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of