NAJNOVIJEZAJEDNIČKA POLICIJSKA AKCIJA

ORGANIZIRANI KRIMINAL Uhićena trojica iz Zagreba, preko Istre prokrijumčarili najmanje 87 migranata

| Autor: Mateo SARDELIN
Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valter Gržeta

Istarska i koparska, bosanska i talijanska policija u suradnji s Europolom razbile su mrežu krijumčara migranata izvijestili su u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u koparskoj policiji. Višemjesečno kriminalističko istraživanje pod nazivom „Mordana“, kojim su obuhvatili više osoba, državljana Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, zbog sumnje da su se bavili protuzakonitim prebacivanjem osoba, nezakonitih migranata, s područja Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje preko Republike Slovenije u druge zemlje članice Europske unije.

Na konferenciji su sudjelovali voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valter Gržeta, šef Odjela za kaznene službe Organiziranog kriminala pri Generalnoj policijskoj upravi Uroš Lavrič, voditelj sektora kriminalističke policije u PU Koper Dean Jurič, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije Bosne i Hercegovine Svevlad Hoffmann, pukovnik Granične policije u Trstu Giuseppe Colasanto i šef za operacije u Europskom centru za borbu protiv nezakonitih migracija EUROPOL-a Gabor Stankovič.

Policijski službenici PU istarske, koje je predstavljao voditelj Gržeta, su u suradnji s policijskim službenicima više policijskih uprava i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske, Policijskom upravom Koper MUP-a Republike Slovenije i Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su integrirano kriminalističko istraživanje. Naime, utvrđena je sumnja da je troje hrvatskih državljana starosti 65, 31 i 36 godina s područja Zagreba u sastavu zločinačkog udruženja počinilo kaznena djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma i to na način da su od početka lipnja do 27. kolovoza 2019., u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj, u cilju da se materijalno okoriste, stranim državljanima preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom te državne granice sa Republikom Slovenijom omogućili nedozvoljen prijelaz odnosno njihovo krijumčarenje. Sve su činili temeljem dogovora prema kojem su strance prihvaćali u Hrvatskoj, u blizini granice s BiH te potom organizirali njihov prijevoz u neposrednu blizinu granice sa Slovenijom. Migrante su preuzimali u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Siska i Like, odakle su ih osobnim i kombi vozilima prevozili na područje Istre i Rijeke, u neposrednu blizinu državne granice s Republikom Slovenijom. Na taj način hrvatski državljani su u 11 navrata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku prebacili 87 osoba, za što su primili novčani iznos od najmanje 50 tisuća kuna. Policijska uprava istarska podnijela je kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv troje hrvatskih državljana. Gržeta je istaknuo da je brzom razmjenom operativnih informacija došlo do dobivenih rezultata.

- Obuhvatili smo vrlo velik broj osoba koje su bile uključene u organiziranje krijumčarenja. Također smo pružili veliku podršku u prikupljanju dokaza kako bi ih mogli predstaviti Državnom odvjetništvu, konkretno kod nas nam je podršku dao USKOK, kako bi mogli prikupiti što veću količinu dokaza koji ukazuju na sofisticiranost i dobru organizaciju tog krijumčarskog lanca. Upravo zahvaljujući svim našim regulativama, što na bilateralnim razinama, što kroz instrumente Europske unije, situacija je bila povoljna za nas i taj dio smo uspješno zaokružili, a prikupljena iskustva i informacije zasigurno ćemo koristiti i u daljnjem radu, zaključio je Gržeta.

Isto tako, kriminalističkim istraživanjem su za više osoba državljana Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije i Republike Srbije, prikupljeni dokazi o počinjenju istovrsnih i povezanih kaznenih djela na području Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, a koji će putem instituta međunarodne pravne pomoći biti ustupljeni nadležnim državnim odvjetništvima u tim zemljama.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam