NAJNOVIJEAKO SE PO JUTRU DAN POZNAJE...

U prvom tjednu nove godine u desetak većih požara poginule tri osobe

Ilustracija (F. ŠKATAR)

Drvena kuća u Novoj Ljeskovici kod Kutjeva, u kojoj je živjela sedmeročlana obitelj (otac i majka s petoro djece), je u noći s nedjelje na ponedjeljak u potpunosti izgorjela zbog neispravni peći na kruto gorivo, čija je toplina s dimovodne cijevi prešla na drveno krovište i izazvala požar, a u prvom tjednu nove godine u Hrvatskoj je planulo desetak većih požara u kojima su poginule tri osobe.

Požeško-slavonska policija u utorak je objavila kako je očevidom utvrđeno da je kuća u Novoj Ljeskovici (općina Čagljin) u vlasništvu 37-godišnjaka izgorjela u požaru koji je izazvao prijenos topline s dimovodne cijevi peći na kruto gorivo na dijelove drvenog krovišta, nakon čega je drvena kuća u potpunosti izgorjela, no nitko od sedmero članova obitelji nije ozlijeđen.

Obitelj Dalibora Kormana ostala je bez krova nad glavom i svega što su imali unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca iz Nove Ljeskovice i Čagljina koji su brzo uspjeli staviti požar pod kontrolu, no kuća je izgorjela do temelja.

 Ta je obitelj, kako navode lokalni portali, i dosad živjela u vrlo teškim materijalnim uvjetima, roditelji su nezaposleno, a jedno dijete im je teško bolesno. Jučer ih je posjetio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te im obećao financijskupomoć u izgradnji nove kuće.

 U kući je živjela i Kormanova majka koje je ondje našla dom nakon što joj je prije mjesec dana preminuo suprug i Daliborov otac. 

U velikom požaru u ponedjeljak je u Aržanu nedaleko Imotskog izgorio prvi kat i krov obiteljske kuće, materijalna šteta će biti velika, no nije bilo ozlijeđenih.

 Požar je planuo u 18.25 sati?, na teren je izašlo 12 vatrogasaca DVD-a Lovreč s dva vozila, a već nekoliko minuta kasnije je zbog potreba gašenja vatre isključena struja.

Mavroviću izgorjele bale konoplje, nije bilo ozlijeđenih

 Pregrijavanje električnih instalacija izazvalo je požar u kojemu su u noći s petka na subotu u podrumskom skladištu na Eko poljoprivrednom imanju poznatog bivšeg boksača Željka Mavrovića kod Požege izgorjele bale industrijske konoplje, koja je tamo bila uskladištena u prostorima koje trenutno koristi tvrtka OPG Majer.

 U  požaru je izgorio veći broj rolo bala konoplje, a zbog čađe su oštećeni zidovi i strop podrumske prostorije i prve etaže zgrade. Požar je punih 15 sati, od 8.30 do 23.30 sati, gasilo 14 vatrogasaca, pri čemu su potrošili oko 53.500 litara vode i 380 litara pjene, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba.

 Inače, Mavrović se nakon prestanka sportske karijere bavi ekološkom proizvodnjom, a u subotu je Hini izjavio kako mu se, iako nije imao potpunu informaciju, čini da prema onome što je vidio na nekoliko fotografija šteta nije velika.

 Neugašeni pepeo u drvarnici prošlog je petka u mjestu Strašnik kod Petrinje ostavio 63-godišnji vlasnik te tako izazvao požar u kojemu je izgorio cijeli dvorišni objekt i terasa, kao i parkirani traktor te razni alati i aparati, a vatra je zahvatila i ulazna vrata obiteljske kuće te krov, koji je djelomično izgorio.  

 Očevidom je utvrđeno da je požar izazvao neugašeni pepeo kojeg je u jutarnjim satima vlasnik odložio u drvarnici, uslijed čega se zapalio gorivi materijal te izazvao požar u dvorišnom objektu, koji je u cijelosti izgorio, kao i parkirani traktor te razni alat i aparati.

 Požar se potom proširio na krov terase, koji je također izgorio, kao i ulazna vrata obiteljske kuće, dok je krov na kući izgorio djelomično.

Kod Karlovca u automobilu izgorio muškarac

 Muškarac je u nedjelju rano ujutro izgorio u automobilu koji je buknuo u mjestu Vukmanić kod Karlovca.

 Riječ je o osobnom automobilu koji je u potpunosti izgorio na cesti koja vodi od Vukmanića prema obližnjoj šumi.

 Policija je pronašla dijelove automobila i krhotine automobilskog stakla na kolniku 30-tak metara prije mjesta gdje je automobil stao i izgorio zajedno s vozačem.

Kod Daruvara u opožarenim kućama poginulo dvoje staraca 

 U požaru obiteljske kuće je u noći s petka na subotu u mjestu Golubinjak kod Daruvara poginuo 89-godišnji muškarac, a požar je izbio zbog neispravne konstrukcije dimnjaka.

 Poginuli 89-ogodišnjak sam je živio u kući, a njegovo truplo vatrogasci su pronašli u hodniku kuće. 

 Stradali muškarac već je druga žrtva požara na području Bjelovarsko-bilogorske županije u ovih nekoliko dana od početka godine. U četvrtak, 3. siječnja u požaru obiteljske kuće u Marčanima pokraj Čazme život je izgubila 84-godišnja žena.

 Taj je požar izazvala zapaljena drvena greda u dodiru s dimovodnom cijevi iz peći, jer se uslijed zagrijavanja limene dimovodne cijevi spojene na peć na drva i kroz zid provedene van kuće, na mjestu gdje se ta cijev dodiruje sa drvenim gredom, greda zapalila i vatra se proširila na dio krova kuće, kao i na kuhinju i hodnik, koji su u potpunosti izgorjeli. 

 Vlasnica kuće bila je teže pokretna. Najvjerojatnije joj je vatra zahvatila odjeću, nakon čega je uspjela izaći iz kuće, ali je pala neposredno ispred ulaznih vrata, gdje je odjeća na njoj u potpunosti izgorjela, a žena je umrla na mjestu nesreće.

Adventski vijenac zapalio stan u centru Zagreba

 U središtu Zagreba u petak poslijepodne ugašen je požar koji je izbio u obiteljskom stanu u Ulici Frane Petrića, pri čemu je ženska osoba lakše ozlijeđena, a prema informacijama iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe postaje požar je izazvao zapaljeni adventski vijenac.

 Stanarka se u požaru, nakon što je vatra s adventskog vijenca zahvatila namještaj u dnevnom boravku, nagutala dima i pružena joj je medicinska pomoć.

 Prošlog petka požar je izbio i na trafostanici u garaži Cvjetni u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, vatrogasci su evakuirali 80-tak ljudi, a nitko nije ozlijeđen.  

 S obzirom da nije bilo otvorenog plamena, nije bilo ni potrebe za gašenjem požara, već su kvar na trafostanici sanirali djelatnici HEP-a, a vatrogasci su razdimljavali garažu pa je građanima za to vrijeme bio onemogućen pristup. 

 Trgovački centar Cvjetni koji je iznad garaže nastavio je raditi jer su upalili agregat kako bi ga mogli opskrbiti strujom

Kvar na električnim instalacijama izazvao požar na balkonu nebodera u Splitu 

 U srijedu rano ujutro je tehnički kvar na električnim instalacijama izazvao požar na balkonu nebodera u splitskoj četvrti Kocunar, no nitko nije ozlijeđen.

 U vatri su izgorjeli balkon i kuhinja, a oštećene su i tende okolnih balkona.

 Zbog požara su bili evakuirani stanari nebodera, a vatru su nakon nešto više od sat vremena ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe - 15 vatrogasaca JVP-a sa četiri vozila, i pet gasitelja s dva vozila.

 Inače, policija i vatrogasci često apeliraju na građane, posebno stanovnike ruralnih područja da izuzetno paze kada pale otvoreni plamen, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

 Česti uzrok požara na kućama je i neispravni i neočišćeni dimnjak, iako vatrogasci učestalo upozoravaju da neispravni dimnjaci mogu biti izrazito opasni i kao takvi uzrok nesrećama sa smrtnim posljedicama, ili bar onih materijalne prirode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam