PRVI SLUČAJEVI U LABINU

U Istri se pojavila još jedna vrsta prijevara - prijevara s računima. NJEZINE ŽRTVE OSTAJU BEZ VELIKIH IZNOSA!

| Autor: Glas Istre
blokada, blokiran racun, dug, prijevara

blokada, blokiran racun, dug, prijevara


Labinska policija istražuje slučaj neovlaštenog presretanja računalnih podataka i računalno krovotvorenje. Naime, policija je zaprimila prijavu odgovorne osobe tvrtke s labinskog područja da je nepoznata osoba neovlašteno presrela njihovu komunikaciju s tvrtkom iz Mađarske s kojom posluju već duže vrijeme.

Počinitelj je krivotvorio adresu elektroničke pošte mađarske tvrtke, njihov račun u banci i dokumentaciju te je 17. rujna dostavio krivotvorene račune za naplatu. Ništa ne sluteći, domaća je tvrtka uplatila više desetaka tisuća kuna, no kada je 6. listopada zaprimila opomenu od mađarske tvrtke zbog neplaćanja računa, odgovorne osobe shvatile su da su prevarene.

Prijevara s računima

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

"Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju", upozoravaju iz policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of