Prekinut krijumčarski lanac

U POLICIJSKOJ AKCIJI GROTA UHIĆENI OKORJELI ISTARSKI DILERI Iza rešetaka petero Puljana i trojica Vrsarana. Imamo detalje

Neslužbeno doznajemo da je najveća količina droge i novca, i to 3,5 kilograma marihuane i 100.000 eura, pronađena u garaži u Puli koju je koristio E. K. (51), Puljanin višestruko uhićivan zbog (pre)prodaje droge * Radi posjedovanja 700 grama heroina i 1.200 grama "speeda" radi daljnje prodaje tereti se pak Vrsaranin E. V.

| Autor: Marcello ROSANDA
foto PU istarska

foto PU istarska


U policijskoj akciji Grota kojom je prekinut krijumčarski lanac droge koja je iz BiH stizala u Istru te je pritom zaplijenjeno 1,9 kilograma heroina, 1,7 kilograma amfetamina, oko kilogram marihuane, 28 grama ecstasyja i 4 grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilne uređaje te oko milijun kuna za koje se pretpostavlja da potječu od preprodaje droge uhićeno je osmero Istrijana. Konkretnije, riječ je o petero Puležana i trojici Vrsarana, a gotovo svi su od ranije dobro poznati policiji i pravosuđu.

Kako neslužbeno doznajemo, iza rešetaka su završili E. V. (46), A. R. (48) i M. S. (39) iz Vrsara, te Puljani E. K. (51), B. Ć. (44), E. Z. (41), G. F. (43) i I. M. (43). Usto, pritvoreni su i državljani BiH J. P. (50) i K. K. (40), dok se Splićanin M. B. (45), kojemu je određena mjera opreza, brani sa slobode. Državljani BiH i N. T. (26) je trenutno u bijegu.

Neslužbeno doznajemo da je najveća količina droge i novca, i to 3,5 kilograma marihuane i 100.000 eura, pronađena u garaži u Puli koju je koristio E. K. (51), Puljanin višestruko uhićivan zbog (pre)prodaje droge. Za preprodaju 700 grama heroina i 1.200 grama "speeda" tereti se pak Vrsaranin E. V. 

Više od 20 godina "staža" 

Najviše "staža" na crnoj kronici ima E. K., koji je točno prije 20 godina bio osuđen na 3,5 godine zatvora zbog dilanja heroina i heptanona. U tom slučaju radilo se o 50-ak grama droge i 40-ak tableta. Samo četiri godine kasnije u pritvoru je dočekao novu presudu za preprodaju heroina. Tada je zbog posjedovanja oko 400 grama heroina i 35 tisuća kuna u domaćoj i stranoj valuti bio osuđen na pet godina zatvora.

Krajem 2013. godine pao je u sklopu velike USKOK-ove akcije u sklopu koje je uhićeno više od 20 manjih i većih dilera, no taj slučaj, u koji je upetljano i nekoliko sada već bivših kriminalističkih inspektora PU istarske, do danas nije dobio pravosudni epilog. Pet godina kasnije E. K. ponovno je osuđen na pulskom sudu, i to zbog dilanja manjih količina heroina.

Dobro poznat u kriminalnim, ali i policijskim i pravosudnim krugovima je i Puljanin G. F., koji je, kad su veći slučajevi u pitanju, također bio dio priče kada je krajem 2013. u 2014. godine uhićen veći broj dilera. Uhićen je i 2016. godine, kada je s još jednim Puljaninom pao s 2,2 kilograma heroina. To je uhićenje također bilo dio veće policijske akcije, kodnog naziva "Osa".

Puljanin I. M. je prije dvije godine osuđen na godinu i pol zatvora jer je s jednom Porečankom dilao drogu. U zadnjih desetak godina više je puta osuđivan zbog droge, provala i krađa te prijetnji.

 Heroin stizao iz BiH 

Kako smo već pisali, osnovano se sumnja da je prvookrivljeni bosanskohercegovački državljanin i državljanin Srbije K. K. zvani Lepi (40), osobno s područja BiH te angažirajući druge osobe, i to desetookrivljenog bosanskohercegovačkog državljanina J. P. (50) i druge kao kurire, u Hrvatsku dovozio i organizirao dovoženje heroina, amfetamina, marihuane te primjesa za povećanje droge. Tu je drogu, radi daljnje prodaje, prodavao okrivljenim hrvatskim državljanima.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni (40) 13. listopada angažirao bosanskohercegovačkog državljanina (26) da iz BiH u Hrvatsku, odnosno na splitsko područje, doveze najmanje 12 kilograma heroina, koju je prvookrivljeni (1.064,7 grama) namjeravao dalje prodati na području grada Splita devetookrivljenom (45), u čemu su ga spriječili policijski službenici. Postoji osnovana sumnja da je bosanskohercegovački državljanin (50), u dogovoru s prvookrivljenikom (40), kao kurir iz BiH dovozio u Hrvatsku heroin, amfetamin, primjese za povećanje droge (tzv. boja i punilo) te marihuanu. Drogu je u više navrata prevozio teretnim vozilima. 

Preuzimanje pošiljki

Osnovano se sumnja da je drogu dovozio na područje općine Vrsar u Istarskoj županiji, gdje ju je preuzimao drugookrivljeni E. V. (46), i na područje grada Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje ju je preuzimao 45-godišnjak iz Splita. Tako je 15. listopada u teretnom vozilu kojim je upravljao s područja Bosne i Hercegovine do Hrvatske na graničnom prijelazu Kamensko dovezao 1,1 kilogram marihuane koja je bila skrivena u spremniku zraka kočionog sistema.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljeni hrvatski državljani drogu koju su nabavljali od K. K. (40), a četvrtookrivljeni B. Č. (44) i petookrivljena (41) i od drugookrivljenog E. V. (46), prodavali dalje većem broju krajnjih konzumenata s područja Istarske županije.

Sumnjiči ih se da su kaznena djela počinili od 14. prosinca 2020. do 14. listopada 2021., i to u Istri, na području Pule i Vrsara, zatim na splitskom području te u BiH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum