NEPRAVOMOĆNO

TROJAC PROVALJIVAO PO ROVINJU I POREČU: Više puta osuđivani iz kuća i hotelskih soba krali novac i bankovne kartice

| Autor: Marica KOŠTA
Lopovi su okrali stanare u Rovinju (Dejan ŠTIFANIĆ)

Patricija H. (33) iz Kanfanara i njezin brat Đeldin H. (32) iz Rovinjskog Sela sud je izrekao kaznu od ukupno tri i pol godine zatvora zbog više krađa, a Robertu M. (40) iz Fažane zbog pomaganja Patriciji na godinu dana, ali mu je kazna pretvorena u rad za opće dobro

Patricija H. (33) iz Kanfanara i njezin brat Đeldin H. (32) iz Rovinjskog Sela te Robert M. (40) iz Fažane nepravomoćnom su presudom na Općinskom sudu u Puli osuđeni zbog više krađa, a Patricija H. i za računalnu prijevaru koje su, na području Rovinja i Poreča, počinili između travnja i listopada 2015. godine.

Zajednički pothvat

Krivima su sestra i brat proglašeni za provalu u kuću u Rovinju, u vlasništvu supružnika iz Rovinja. Iz kuće su 10. travnja 2015. u poslijepodnevnim satima ukrali novčanik s dvije bankovne kartice i 200 kuna. S karticama je Patricija H. ubrzo na jednom bankomatu s računa supružnika podignula 6.700 kuna.

Sama Patricija H. potom je 30. svibnja 2015. navečer ušla u otključanu kuću u Rovinjskom Selu i ukrala novčanike u vlasništvu troje njemačkih državljana oštetivši ih za ukupno 15.200 kuna.

U lipnju su Patricija i Robert M. došli do jedne kuće za odmor u Rovinju. Dok je Robert ostao čuvati stražu da netko ne naiđe, Patricija je ušetala u otključanu kuću i iz hodnika ukrala torbu s novčanikom, mobitelima, dokumentima i putovnicama četvero mađarskih državljana te 130 eura i 14.000 mađarskih forinti, ukupne vrijednosti 25.000 kuna. Torbu sa svim stvarima je kasnije bacila, a novac podijelila s Robertom.

Sam Đeldin H. je u noći 26. rujna 2015. okrao bugarsku državljanku dok je spavala u sobi hotela Rubin u turističkom naselju u Poreču. S noćnog ormarića ukrao joj je novčanik s novcima i dokumentima oštetivši je za 2.200 kuna. Tri dana kasnije, odnosno noći, upao je kroz prozor u apartman i iz torbice sa stola pokraj kreveta u kojem je spavao njemački državljanin ukrao 1.500 kuna.

Patricija H. je zbog teške krađe, računalne prijevare i dvije krađe kažnjena jedinstvenom zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine i deset mjeseci, njezin brat Đeldin H. je za krađu i jedno produljeno kazneno djelo teške krađe kažnjen s godinu i osam mjeseci zatvora. Roberta M. je zbog čuvanje straže pred kućom u kojoj je Patricija krala stajalo jednogodišnjom zatvorskom kaznom koja mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

Višestruko osuđivani

Nepravomoćnom presudom riješeno je i da okrivljenici obeštete pokradene supružnike iz Rovinja i turiste. Na suđenju su svi okrivljenici priznali krivnju što im je cijenjeno olakotnom okolnošću. No, otegotnom je cijenjena njihova višestruka osuđivanost. Patricija H. je u šest navrata bila osuđivana zbog krađa i teških krađa, te po jednom zbog računalne prijevare i zloporabe droga, a njezin je brat višestruko osuđivan zbog imovinskih delikata, zloporabe droge, razbojništva, prijetnje i prisile prema pravosudnom dužnosniku. Trećeokrivljeni Robert M. ranije je osuđivan sedam puta zbog kaznenih djela krađe i teške krađe. Dodatna otegotna okolnost za troje okrivljenika je velika vrijednost i količina predmeta i novca koje su ukrali. Također, sud je utvrdio da su brat i sestra za ranije počinjena kaznena djela pravomoćno kažnjavani uvjetnim, ali i bezuvjetnim zatvorskim kaznama no one, kao i u slučaju trećeokrivljenog Roberta M., nisu utjecale na njih da bi prestali činiti kaznena djela.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini