TROSTRUKO UBOJSTVO

TRI I POL MJESECA OD KRVAVOG PIRA U SPLITU: Zavadlava ne žele primiti u splitski zatvor zbog moguće osvete

| Autor: Marica KOŠTA
Arhiva

Zavadlav bi iz Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu trebao biti prebačen u zatvor na Bilicama, ali ga je splitski zatvor odbio primiti iz sigurnosnih razloga. Navodno bi Zavadlavu na Bilicama mogla biti ugrožena sigurnost zbog čega su iz tog zatvora tražili da ga se ne dovodi njima * Do okončanja istrage trebalo bi se ispitati još nekoliko svjedoka i sam Zavadlav * Vjerojatno će se njegovo ispitivanje obaviti putem videoveze

 

Splitski zatvor ne želi primiti trostrukog ubojicu Filipa Zavadlava, jer strahuju od osvete, piše Večernji list. Istraga trostrukog ubojstva u Splitu, za koje se sumnjiči Filip Zavadlav (25), približava se kraju. Do okončanja istrage trebalo bi se ispitati još nekoliko svjedoka, a i sam Zavadlav, koji se još uvijek nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode, trebao bi iznijeti svoju obranu. Vjerojatno će se, sukladno uputama Ministarstva pravosuđa zatvorskom sustavu i sudovima, njegovo ispitivanje obaviti putem videoveze.

- Vidjet ćemo kada i kako ćemo iznijeti obranu. Njemu istražni zatvor istječe 11. travnja pa će se vjerojatno i o tome trebati odlučivati. On je trenutačno u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, a ondje će ostati dok god liječnici budu smatrali da je to potrebno, kazao je odvjetnik Branko Šerić, branitelj Filipa Zavadlava.

U međuvremenu, u medijima su se pojavile i informacije da bi Zavadlav iz bolnice trebao biti prebačen u zatvor na Bilicama, ali ga je splitski zatvor odbio primiti iz sigurnosnih razloga. Navodno bi Zavadlavu na Bilicama mogla biti ugrožena sigurnost zbog čega su iz tog zatvora tražili da ga se ne dovodi njima. Je li sigurnost Zavadlava doista ugrožena, trebala bi odlučiti Uprava za zatvorski sustav koja bi nakon izrade procjene sigurnosti trebala odlučiti u kojem će zatvoru Zavadlav čekati podizanje optužnice i početak suđenja, donosi Večernji list.

Bezobzirna osveta

Protiv 25-godišnjeg Filipa Zavadlava splitsko tužiteljstvo vodi istragu zbog sumnje da je 11. siječnja ove godine "prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno", nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva, a potom na predjelu Velog Varoša u 15.35 sati ispalio više pojedinačnih i rafalnih hitaca prema motociklu Yamaha. Njime su se spomenutom ulicom kretali Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38). Mlađi muškarac, Boban je na mjestu preminuo dok je ranjeni Torlak uspio pobjeći do Senjske ulice i dvorišta obiteljske kuće gdje su ga nešto kasnije pronašli djelatnici Hitne pomoći. Unatoč pruženoj pomoći Torlak je nešto kasnije preminuo u splitskoj bolnici. Nakon pucnjave Zavadlav se nastavio kretati Varošem gdje je minutu kasnije pucao u Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser koji je bio zaustavljen na skuteru Suzuki Burgman u susjednoj uličici.         Tog je mladića ubio s dva metka u leđa, a jedan hitac je pogodio automobil s dvoje mladih koji su se slučajno zatekli u blizini. Ukupno je ispalio 36 metaka, a Kalašnjikov je odbacio putem. Trostruki ubojica je nakon krvavog pohoda otišao u obiteljski stan na Skalicama. Do tada su mediji već objavili snimke muške osobe koja usred dana hoda splitskim ulicama s automatskom puškom, a to je vidio i djelatnik Centra za socijalnu skrb te prepoznao Filipa.

Susret u kafiću

Kada je doznao imena žrtava učvrstilo se njegovo uvjerenje da je zaista u pitanju Filip te ga je nazvao na kućni telefon. Nakon kratkog razgovora s Filipom, a potom i s njegovim ocem dogovorio je da se nađu u obližnjem kafiću. Zabrinuti terenski savjetnik Centra čak je predložio da će pozvati psihijatra. Uskoro su se on, Filip i Filipov otac Ante našli u kafiću Borsalino na Skalicama te je djelatnik Centra pozvao policiju. Filip Zavadlav je u tom kafiću uhićen oko 18.20 sati, a već je sutradan osumnjičen za počinjenje zločina za koji može dobiti čak 50 godina zatvora. Zbog lošeg psihičkog stanja Filip Zavladav je odmah nakon određivanja istražnog zatvora prevezen u Zagreb, u Bolnicu za osobe lišene slobode. Naime, nije bio sposoban iznositi obranu pred tužiteljstvom, te je uz jake mjere osiguranja poslan na vještačenje u Vrapče. Vještakinja koja ga je ispitala ustvrdila je da tada nije bio raspravno sposoban, bio je potpuno rastrojen i nekoherentan, a razmišljao je o suicidu. Već nekoliko dana kasnije otkrilo se da Filip Zavdlav danima prije zločina nije spavao i da gotovo ništa nije jeo.

Umjesto osude - podrška

Slučaj trostrukog ubojstva u Splitu u hrvatskoj je javnosti odjeknuo na dosad neviđeni način. Umjesto da osude uzimanje pravde u vlastite ruke mnogi su građani hvalili Filipa Zavadlava, proglasili ga herojem jer je "ubio dilere", jer se imao hrabrosti obračunati s osobama iz krim-miljea za koje je policija znala čime se bave, a nije ništa poduzimala. No jedan od ubijenih, Marin Ožić Paić nije imao veze s kriminalom, stradao je našavši se u krivo vrijeme na krivom mjestu. Na Facebooku je osnovana grupa "Pravda za Filipa" u kojoj je više od 16.000 članova, održani su prosvjedi u Splitu, a otvoren je i račun na koji građani uplaćuju novac kako bi se platilo Filipovog branitelja Šerića. Na Facebook stranici grupe objavljeno je čak i na koji način uplatiti novac Filipu Zavadlavu odnosno na račun kantine u Zatvorskoj bolnici.

Napad na mlađeg brata

Samo pet dana nakon Filipovog krvavog pohoda, te njegovog pritvaranja u gradskom autobusu napadnut je njegov godinu dana mlađi brat Stanislav Zavadlav. On je pak za medije izjavio da nije on uzrok problema zbog kojih je Filip ubio trojicu sugrađana već to što su Boban i Torlak iznuđivali novac od Filipa i prijetili mu. Nakon tog napada otac i sin Zavadlav dobili su policijsku zaštitu, a sam Filip nije vraćan u istražni zatvor na Bilicama, gdje mu se prema nekim informacijama spremala odmazda, već je zbog zdravstvenog stanja ostao u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of