SMRT NA MEDULINSKOJ

Tragična nesreća od prije 10 godina još nije dobila epilog. Hoće li Ližnjanac Piccoli u zatvor, ili će biti oslobođen?

Sud višeg stupnja vratio je predmet na ponovno suđenje zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Jer, u prvoj je optužnici bilo navedeno da je Možar vozio bicikl, da bi u drugoj, koja je izmijenjena 20. rujna 2022. godine, navedeno da je Možar ipak gurao bicikl hodajući uz desni rub ceste

| Autor: Marcello ROSANDA
Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012.

Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012.


Vedranu Piccoliju (36) iz Ližnjana ovoga će tjedna na Županijskom sudu u Puli drugi puta biti izrečena presuda za izazivanje teške prometne nesreće koja je za posljedicu imala smrtno stradalu osobu, a koja se prije gotovo punih deset godina dogodila na Medulinskoj cesti.

Naime, Piccoli je 5. studenog 2012. godine, vozeći automobil pod utjecajem najmanje 1,75 promila alkohola, skrivio nesreću u kojoj je poginuo Milan Možar (49) iz Medulina.

Šest godina kasnije Piccoli je na Općinskom sudu u Puli osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora. Na tu se presudu žalio, pa je Županijski u Splitu početkom srpnja 2020. godine, zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku, vratio slučaj na ponovno suđenje Općinskom sudu u Pazinu. Taj je sud, zbog svrsishodne delegacije nadležnosti, predmet ustupio Općinskom sudu u Puli, koji se pak proglasio nenadležnim i predmet lani u kolovozu proslijedio Županijskom sudu u Puli.

Bitne činjenice

Sud višeg stupnja vratio je predmet na ponovno suđenje zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Jer, u prvoj je optužnici bilo navedeno da je Možar vozio bicikl, da bi u drugoj, koja je izmijenjena 20. rujna 2022. godine, navedeno da je Možar ipak gurao bicikl hodajući uz desni rub ceste.

Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012. Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012.

Piccolijev odvjetnik Vlatko Nuić tvrdi da Piccolijeva krivnja uopće nije dokazana, da je dokazni postupak odrađen traljavo te da se sud mora voditi načelom da u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog.

"Istražni organi nisu obavili sve one radnje koje su trebali. Ni nakon deset godina ne znaju gdje se točno dogodila nesreća, nemaju tragove, ni odjeće ni boje. Nisu dokazali da se dogodio kontakt bicikla i automobila. Nisu poslali ni stakla na vještačenje. Također, policija uopće nije zatvorila promet. Vještaci su sami rekli da iznose mišljenje pod uvjetom da tragovi na automobilu potječu od te nesreće. Pitanje je i je li moj branjenik bio nesposoban za sigurnu vožnju i je li zbog toga, odnosno alkohola u krvi, došlo do ove prometne nesreće. Nitko nije utvrdio da je moj branjenik vozio prevelikom brzinom, ili da je izletio s ceste, ili da je udario u neku kuću, ili pak da se neposredno prije prometne nezgode kretao na neprimjeren način", rekao je, između ostalog, Nuić tijekom jučerašnje rasprave na pulskom Županijskom sudu.

Pješak umro na mjestu

Piccoli je prethodno proglašen krivim jer je kobne večeri, oko 20.40 sati, upravljajući Volkswagen Golfom pulske registracije Medulinskom cestom, iz smjera Medulina prema Puli, na ravnom dijelu kolnika, nakon izlaska iz zavoja udesno, udario u Možara koji se kretao u istom smjeru. U ranijom presudi navodi se i da Piccoli nije prilagodio brzinu kretanja osobinama na cesti i vidljivosti, uslijed čega nije pravovremeno uočio pješaka.

Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012. Poprište nesreće koja se dogodila u studenom 2012.

 

Nakon što je prednjim desnim dijelom automobila udario u Možara i stražnji dio bicikla, pješak je zajedno s biciklom odbačen u desno izvan kolnika, na zemljanu površinu. Uslijed zadobivenih teških višestrukih ozljeda, Možar je preminuo na mjestu događaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini