ŽDO

SUDSKI EPILOG STRAVIČNOG ZLOČINA U GALIŽANI: Za ubojstvo bivše supruge, Darku Adžamu izrečena dugogodišnja zatvorska kazna. SAZNAJEMO DETALJE

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimili Dejan Štifanić / Milivoj Mijošek)

(Snimili Dejan Štifanić / Milivoj Mijošek)


Stravično ubojstvo koje se desilo krajem studenog prošle godine u prizemlju obiteljske kuće u Fažanskoj ulici u Galižani, kada je 60-godišnji Darko Adžam ubio svoju 54-godišnju bivšu suprugu Jasnu Adžam, danas je dobilo i svoj sudski epilog.

Podsjetimo - prema optužnici, Adžam je bivšoj supruzi, s kojom je i dalje živio u istoj kući, prišao s leđa te je pokušao dekapitirati, odnosno odrubiti joj glavu, te ju naposljetku ubio nožem i sjekirom zadavši joj više udaraca u predjelu glave, vrata i tijela od kojih

je odmah preminula. Nesretna žena je zadobila krvni podljev čela i hrpta desne šake, sjekotinu s prijelomom jednog prsta desne ruke, nagnječenje velikog i malog mozga, prijelome kralješka s ozljedom leđne moždine i ozljede krvnih žila vrata.

Adžam je svoju bivšu suprugu učestalo vrijeđao govoreći joj da je kurva i da se kurva, prijetio joj da će je ubiti, kontrolirao ju nazivajući je telefonom i prateći je, stoji u optužnici, što potvrđuju i brojni neslužbeni izvori.

Adžam je kobnog dana, nakon što je bestijalno smaknuo bivšu suprugu, pokušao počiniti samoubojstvo. Međutim, samo si je nanio teške ozlijede pa je operiran u pulskoj bolnici. Policiju su uzbunili njihova šokirana kćer i njen suprug koji s djecom žive na katu iste kuće. Policajci koji su potom pristigli pružali su pomoć ranjenom muškarcu sve do dolaska hitne medicinske pomoći. Nesretnu ženu više nisu mogli spasiti.

Nakon provedenog dokaznog postupka, sud je izvan svake sumnje, utvrdio da je okrivljeni Darko Adžam počinio kazneno djelo protiv života i tijela - teško ubojstvo iz čl. 111. toč.3. Kaznenog zakona, kako je to opisano u preciziranoj optužnici od strane Županijskog državnog odvjetništva u Puli.

Ovo je utvrđeno obdukcijom, nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine, provedenim očevidom, iskazima svjedoka kćerke i njezinog supruga i drugim provedenim dokazima. Radi se o posebno teškom ubojstvu bliske osobe-bivše supruge i cijeneći težinu ovog kaznenog djela, sud je okrivljenika osudio na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, pri tome se napominje da je okrivljenik nju ubio pod uvjetnom kaznom.

Naime, presudom Općinskom sudu u Puli 4. svibnja 2020. okrivljeni je bio osuđen na uvjetnu osudu u trajanju od 1 godine, zbog kaznenog djela nasilja u obitelji, kaznenog dijela povrede djetetovih prava i kaznenog djela protiv osobne slobode prijetnjom, pa je sud opozvao ovu uvjetnu osudu i tu kaznu uz ovu za kazneno djelo teškog ubojstva, osudio ga na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

Nesumnjivo je da se radi o izuzetno opasnoj osobi za okolinu, u ovom slučaju bivša supruga, iako su bili rastavljeni, iz sažaljenja ga je primila u kuću, i nije očekivala ovakav tragični završetak. Inače okrivljenik je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja djela, što proizlazi iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatrijske struke. Takvo njegovo stanje posljedica je ovisnosti o alkoholu, a ljubomora je imala određenu ulogu, ali ne i dominantnu, pa mu je sud izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti jer je ovisnost o alkoholu kod okrivljenika bila odlučujuća u počinjenju ovog kaznenog djela, a postoji iznimno visok rizik da će okrivljenik nastaviti konzumirati alkohol te u takvim situacijama značajan je rizik od počinjenja novih djela u budućnosti.

Sud smatra ovu dugotrajnu kaznu zatvora adekvatnom njegovoj društvenoj opasnosti. Istovremeno se vodilo računa i o generalnoj prevenciji jer se doista radi o izrazito teškom kaznenom djelu gdje je okrivljeni za počinjenje ovog kaznenog djela koristio nož i sjekiru, prišao oštećenoj s leđa zadavši joj 14 udaraca (od toga 11 zasebnih udaraca sjekirom) u predjelu glave, vrata i tijela te je smrt nastupila trenutačno.

Okrivljenom je produljen istražni zatvor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini