OKRŠAJ S POLICIJOM

Slučaj od prošlog vikenda iz centra Pule tek će se rasplitati: Odvjetnici 18-godišnje Puljanke tvrde da je 5 dana u zatvoru bila NEZAKONITO

| Autor: Marica KOŠTA

S obzirom na ozljede s kojima je izašla iz zatvora, u drugom planu ostalo je pitanje zašto je uopće bila u zatvoru čak 5 dana, s obzirom da joj je prekršajni odjel Općinskog suda u Puli odmah odredio uvjetnu kaznu. To znači da je odmah trebala i na slobodu, bez obzira što joj je ranije određeno zadržavanje od 5 dana, tvrde odvjetnici 

 

Slučaj 18-godišnje Puljanke koja je u noći s prošlog petka na subotu završila u zatvoru tek će se rasplitati. Dva su otvorena pitanja i nejasnoće.

Kao prvo, a o čemu je Glas Istre opsežno izvijestio, nije jasno kako je Puljanka zadobila ozljede glave, odnosno masnice na oku. A s obzirom na ozljede s kojima je izašla iz zatvora, u drugom planu ostalo je pitanje zašto je uopće bila u zatvoru čak 5 dana, s obzirom da joj je prekršajni odjel Općinskog suda u Puli odmah odredio uvjetnu kaznu. To znači da je odmah trebala i na slobodu, bez obzira što joj je ranije određeno zadržavanje od 5 dana.

To nam je potvrdio i odvjetnik Matija Miloš, koji je uz Mariju Budimir preuzeo obranu. Djevojka je, smatraju branitelji, istog dana trebala biti puštena na slobodu.

- Osim toga, u presudi je navedeno da je okrivljena bila u visoko alkoholiziranom stanju, a u postupku nije proveden niti jedan dokaz u odnosu na pitanje njezine ubrojivosti, što je sud bio dužan učiniti jer će o tome ovisiti utvrđivanje krivnje, kaže Miloš, dodajući da će se žaliti na spornu presudu. 

Hematomi i podljevi 

S obzirom da je djevojka tijekom policijskog postupanja zadobila hematome na desnom oku i krvne podljeve na bjeloočnicama oba oka, branitelji su podnijeli kaznenu prijavu protiv policajca zbog pokušaja nanošenja teških ozljeda, i to u svojstvu službene osobe.

Naime, policija je ozljede 18-godišnjakinje koje je njezina braniteljica Budimir uočila na ispitivanju u policiji u srijedu, pet dana nakon njihova nastanka, objasnila njezinim samoozlijeđivanjem, kako u policijskoj marici, tako i u policijskoj postaji. Iz policije tvrde da se djevojka zabijala o stranice policijske "marice" pa ju je policajac, da bi spriječio daljnje samoozljeđivanje, uhvatio rukama. Iz policije tvrde i da je 18-godišnjakinja u postaji udarala glavom u ormariće i čelom u stol. Djevojka je, međutim, svojoj braniteljici kazala da ju je još u subotu policajac udarao šakom u glavu dok su joj ruke na leđima bile vezane lisicama.

Stoga su branitelji podnijeli kaznenu prijavu protiv policajca zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjakinji, ali i krivotvorenja službene isprave kako bi prikrio nezakonito postupanje. 

Aktivna obrana 

Vezano za ispitivanje 18-godišnjakinje u državnom odvjetništvu zbog kaznene prijave kojom ju se tereti da je prijetila policajcu smrću, odvjetnik Miloš kaže da je Puljanka iznijela aktivnu obranu.

- S obzirom na to da se radi o postupku na koji se primjenjuje Zakon o sudovima za mladež, ne želimo iznositi sadržaj obrane. No ishod tog postupka protiv nje bit će u zavisnosti od podnesene prijave protiv policijskog službenika, kazao je Miloš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter