OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

SLUČAJ IZ MEDULINSKE OSNOVNE ŠKOLE DR. MATE DEMARINA: Odvjetništvo se žalilo na oslobađajuću presudu vjeroučiteljici. Sudilo joj se zbog sumnje da je tukla djecu

Žalba na presudu podnesena je zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U žalbi je predloženo da nadležni županijski sud ukine oslobađajuću presudu te predmet vrati općinskom sudu na ponovno odlučivanje, priopćilo je pulsko odvjetništvo

| Autor: Marica KOŠTA
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Općinsko državno odvjetništvo u Puli (ODO) podnijelo je žalbu na presudu Općinskog suda u Puli kojom je hrvatska državljanka (1971.) oslobođena optužbe zbog počinjenja pet kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava, priopćeno je na internetskoj stranici DORH-a.

- Optužnicom državnog odvjetništva od 10. listopada 2018. okrivljenicu se tereti da je od rujna 2017. godine do 17. siječnja 2018., u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije, kao učiteljica, tijekom nastave, u više navrata na različite načine udarala petoro maloljetnih učenika, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj tih učenika te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol.

Na "meti" petero učenika

Žalba na presudu podnesena je zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U žalbi je predloženo da nadležni županijski sud ukine oslobađajuću presudu te predmet vrati općinskom sudu na ponovno odlučivanje, priopćilo je pulsko odvjetništvo.

Kako smo već izvijestili, sudac za mladež Općinskog suda u Puli je obrazlažući oslobađajuću presudu konstatirao da je "sveobuhvatnom analizom i ocjenom svih dokaza zasebno te u njihovoj ukupnosti, sud utvrdio da je okrivljena tijekom izvođenja nastave iz Katoličkog vjeronauka u nekoliko navrata" petero učenika "s ciljem da ih disciplinira (umiri) tijekom provođenja nastave znala dodirnuti prilikom prolaska, na njih nasloniti dnevnik ili dodirnuti nekim drugim predmetom (škarama) kojeg je u tim prilikama imala u rukama. Takva ponašanja okrivljene, iako se može govoriti o nepromišljenoj ili neprimjerenoj reakciji okrivljene kada fizički dodiruje djecu u slučajevima kada ne prate nastavu, ne predstavljaju zlostavu djeteta ili grubo povređivanje djetetovih prava, odnosno ponašanje koje zbog svoje neprimjerenosti prelazi u sferu kaznene odgovornosti".  

"Uvodila red"

Nadalje u presudi je navedeno da tužitelj tijekom postupka nije dokazao da je okrivljena prouzročila maloljetnim oštećenicima znatan stupanj psihičke ili fizičke neugode…

- Situacije u kojima okrivljena odlučuje "uvesti reda" na nastavi time što učenike dodiruje (dnevnikom ili škarama), kraj utvrđenja iz provedenog dokaznog postupka prema kojima opisani događaji nisu niti približno onakvog intenziteta kako se nastoje prikazati optužnicom, ne ispunjavaju obilježja inkriminiranih kaznenih djela povrede djetetovih prava, zaključak je suca za mladež Općinskog suda u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini