NAJNOVIJENEPRAVOMOĆNO

SKRIVIO SMRT PRIJATELJA - Umjesto godinu dana zatvora, dobio rad za opće dobro na slobodi

| Autor: Marica KOŠTA

Prometna nesreća koju je skrivio Damir T. (38) iz Slavonskog Broda dogodila se 21. rujna 2016. na cesti Buzet - Ponte Porton. Stradao je suvozač u njegovom Golfu, 51-godišnji Josip V. iz Babine Grede, koji je zadobivenim ozljedama podlegao dan kasnije u riječkom KBC-u

 

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Puli 38-godišnji Damir T. iz Slavonskog Broda proglašen je krivim za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 21. rujna 2016. na cesti Buzet - Ponte Porton 51-godišnji Josip V. iz Babine Grede, suvozač u njegovom vozilu, zadobio teške ozljede od kojih je dan kasnije preminuo u riječkom KBC-u.

Premda je u obrani na početku postupka negirao kazneno djelo, Damir T. je na posljednja dva ročišta priznao nedjelo te je, budući da mu je izuzetno teško i da žali zbog pogibije prijatelja Josipa V., tražio blaže kažnjavanje. Zbog nesreće prouzročene iz nehaja, Damir T. je osuđen na godinu dana zatvora, a ta mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi, pa će mu se svaki dan zatvora zamijeniti s dva sata rada. Također, mora platiti 10.694 kune za troškove vještačenja i 500 kuna sudskog paušala.

Kobno izlijetanje

Damir T. upravljao je Golfom slavonskobrodskih oznaka iz smjera Buzeta prema Ponte Portonu na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 km/h upravljao brzinom od oko 89,28 km/h. Zbog toga je, unatoč znaku ograničenja brzine i znaku upozorenja "zavoj u desno", prevelikom brzinom ušao u oštar i nepregledan zavoj udesno te je izgubio nadzor nad vozilom.

Iako je kočio, automobil se nije uspio na vrijeme zaustaviti pa je prednjom gumom prešao preko betonskog poklopca slivnika uz desni rub kolnika. Golf se desnim dijelom nastavio kretati zemljanom površinom izvan desne strane kolnika. Zatim se automobil vratio na kolnik, ali je prešao na lijevu stranu i izletio izvan lijevog ruba kolnika, gdje je desnom bočnom stranom udario u stablo. Od tog je udara 51-godišnji suvozač zadobio višestruke teške ozljede od kojih je dan kasnije preminuo u riječkom KBC-u.

Vještak prometne struke utvrdio je da je u trenutku nesreće bio sumrak i vedro vrijeme s dobrom vidljivošću, a kolnik suh i u dobrom stanju. Utvrdio je i da je brzina kretanja Golfa u trenutku kad se vide prvi tragovi kočenja na betonskom odvodnom jarku uz desni rub kolnika iznosila 89,28 km/h, dok je granična brzina za svladavanje tog zavoja bila 71,82 km/h. Vještak je zaključio i da do udara vozila u stablo izvan lijevog ruba kolnika ne bi došlo da se okrivljeni kretao brzinom od 69 km/h ili manjom, jer bi se tada vozilo potpuno zaustavilo prije mjesta udara. Drugi je vještak pak utvrdio da su svi uređaji vozila okrivljenika koje je bilo moguće pregledati bili ispravni.

Uzimajući u obzir nalaze i mišljenja vještaka, sud je istaknuo da su to nesretne okolnosti koje, međutim, ne isključuju kaznenu odgovornost Damira T. Njegov se nehaj očitovao u neprilagođenoj brzini prilikom ulaska u oštri zavoj u kojem je preglednost svega 33 metra.

- To je uostalom cesta koju okrivljenik dobro poznaje i morao je znati koje opasnosti ovakva brzina i ulazak u ovaj zavoj predstavlja. Zbog toga je njegova krivnja u vidu nehaja izvan svake sumnje, navodi se u presudi.

Bliski prijatelji

Iz podneska oštećenika, djece pokojnog Josipa V., proizlazi da su oni u cijelosti naplatili štetu, da prema Damiru T. nemaju nikakva potraživanja te da nemaju nikakav interes za kazneni progon prema njemu, pa su odluku prepustili sudu napominjući da su okrivljenik i pokojnik bili prijatelji.

Kod izricanja kazne sud je olakotnima cijenio činjenice da je Damir T. priznao kazneno djelo i da je očigledno da se iskreno kaje, jer je u nesreći stradao njegov bliski prijatelj.

- Ovom zaključku ide u prilog i držanje okrivljenika i obitelji poginulog koji sugeriraju sudu da vodi računa baš o toj okolnosti, ističući prijateljstvo okrivljenika i oštećenika. Okrivljenik je uz to i mlađe životne dobi, dosad nije osuđivan pa budući da sud nije našao otegotne okolnosti, proglasio ga je krivim i izrekao mu kaznu zatvora od jedne godine pa je zamijenio radom za opće dobro na slobodi, piše između ostalog u obrazloženju osuđujuće presude.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam