DRAMATIČNA PRIČA (2)

Razgovarali smo s roditeljima iz Pule iz "slučaja ecstasy": "NE BJEŽIMO OD ČINJENICE DA SMO POGRIJEŠILI, ALI..."

| Autor: Marcello ROSANDA
Pulski Centar za socijalnu skrb (Arhiva)

Pulski Centar za socijalnu skrb (Arhiva)


Iz evidencije Ministarstva pravosuđa vidljivo je da roditelji nikad ranije nisu osuđivani niti se ikakav kazneni ili prekršajni postupak vodio protiv njih. Priznali su svoju grešku i neizmjerno žale što su tim jednim nepromišljenim postupkom ugrozili svoje dijete.

- Sve navedeno govori u prilog neprijateljskom stavu nadležnih institucija koji bez sluha "što brže" rješavaju predmet. Ispada da je riječ o čistoj statistici. Da se zaista namjeravalo zaštiti interes djeteta, prije donošenja bilo kakve odluke u najmanju bi se ruku saslušali roditelji o čijim se životima i sudbini radi, napominje pravnica Ivana Bilić iz ureda odvjetnika Marije Budimir i Matije Miloša koji zastupaju roditelje.

- Radnje nadležnih tijela redoslijedom poduzimanja su u potpunosti obrnuti logici i praksi. Prvo se provode dokazne radnje da bi se donijelo činjenično i pravno utemeljeno rješenje, zaključuje Bilić.

- Ne bježimo od činjenice da smo pogriješili. Od samog početka imamo iznimnu želju surađivati sa svim nadležnim tijelima, svakodnevno im se obraćamo u nadi da će netko imati sluha. Neizmjerno nam je žao što se desio taj jedan jedini, prokleti izolirani propust i voljni smo poduzeti sve moguće korake da svoju grešku ispravimo. No, je li normalno da nas žele trajno odvojiti od djeteta? Cijelo nas vrijeme zastrašuju oduzimanjem djeteta. Do sada su, iz doma u Lovranu, barem davali informacije našim majkama, odnosno bakama našeg sina, no sada su prestali razgovarati i s njima, objašnjava shrvani otac.

- U više smo se navrata na vlastitu inicijativu podvrgnuli testiranju na droge. Nismo konzumenti droga niti ovisnici, i svim silama želimo to dokazati. Do sada su nam svi nalazi negativni. Nažalost, ni to nam nije uzeto u obzir, kaže majka u suzama.

- Sud je bio dužan, nakon što je zaprimio prijedlog Centra, a u skladu s načelom razmjernosti, uzeti u obzir sve okolnosti slučaja i odrediti neku od blažih mjera koje sam Obiteljski zakon propisuje. U skladu s navedenim načelom sud je dužan odrediti onu mjeru kojom se najmanje ograničava pravo roditelja na ostvarivanje roditeljske skrbi o djetetu, a da se istom postigne svrha same mjere - zaštita prava i dobrobit djeteta. Dakle, radi se o grubom kršenju tog načela, što je nedopustivo, napominje odvjetnica Bilić.

Sam zakon određuje da je izdvajanje djeteta iz obitelji zadnja mjera koja se određuje iznimno, i to samo ako se niti jednom drugom mjerom ne bi moglo zaštiti dijete. Ovdje to, prema riječima pravnice, nije slučaj, niti je sud poduzeo ijedan korak da bi provjerio je li mjera adekvatna. Isto tako, u praksi se dijete povjerava ustanovama tek kada nitko blizak ne može skrbiti o njemu, pojašnjava naša sugovornica.

- S druge strane, u praksi imamo gomilu slučajeva da je djed unuku dao da vozi traktor. Ili da je roditelj dao svom malom djetetu da popije "malo" vina jer mu "od toga neće biti ništa". Na koncu, postoje slučajevi gdje roditelji ili djedovi i bake nepažnjom ostave malo dijete u blizini neke opasne stvari. No u takvim se slučajevima često ne odredi, ukoliko dođe do nesreće, ni najblaža mjera, a kamoli ovako ekstremna kao što je slučaj mladih roditelja iz Pule, pojašnjava Bilić.

Sud i Centar su, veli Bilić, bez imalo sluha i empatije, etiketirali roditelje kao ovisnike kojima se mora pod hitno oduzeti dijete. To je, u najmanju ruku, strašno.

Takvo etiketiranje donekle bi bilo shvatljivo od strane laika, koji niti poznaje pravo i zakonske odredbe, niti poznaju okolnosti slučaja, međutim, od strane tijela javne vlasti, nikako, tvrdi Bilić.

- Usporedbe radi, u praksi hrvatskih sudova, u slučajevima gdje je povreda prava i dobrobiti djeteta izravna, u suradnji s pedagozima i psihijatrima procjenjuje se da je za razvoj djeteta nužno i korisno da ono redovito održava osobne odnose s roditeljem. Naravno, u prisutnosti djelatnika nadležnog centra. Drugim riječima, i u mnogo ekstremnijim okolnostima sud cijeni važnost održavanja osobnih odnosa roditelja i djece, kaže naša sugovornica iz ureda Marije Budimir.

Zbog ovog su se slučaja roditelji i njihovi branitelji obratili i Pravobraniteljici za djecu koju mole da se, u okviru njenih ovlasti, uključi u nadzor nad radom pulskog Centra i poduzme sve moguće mjere u njezinoj domeni, da se dijete zaštiti na adekvatan način cijeneći okolnosti slučaja, a ne isključivo slovo zakona, zaključuje pravnica iz Pule Ivana Bilić.

Kontaktirali smo pulski Centar za socijalnu skrb, međutim budući da je riječ o maloljetnoj osobi nisu nam mogli dati informacije o predmetu.

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE OVDJE : https://www.glasistre.hr/crna-kronika/mladi-par-iz-pule-ostavio-drogu-ecstasy-na-stolu-njihov-maloljetni-sin-ga-progutao-i-zavrsio-u-bolnici-dijete-im-je-oduzeto-a-njihovi-odvjetnici-tvrde-da-za-to-nije-bilo-razloga-697709

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini