NAJNOVIJENEPRAVOMOĆNO

PRILIKA ČINI LOPOVA: Puljanin tijekom ljeta provaljivao u vozila i krao štapove za pecanje i motorne pile

| Autor: Marica KOŠTA

Zbog jednog takozvanog produljenog kaznenog djela teške krađe, 41-godišnji Puljanin Denis R. nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Puli osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora. No, opozivom ranije izrečene uvjetne osude na godinu dana zatvora zbog dva kaznena djela prijetnje izrečena mu je jedinstvena osuda na godinu i devet mjeseci zatvora.

Krivim je 41-godišnjak proglašen jer je jednom u srpnju i dvaput u rujnu 2018. provaljivao u vozila u Puli i iz njih krao razne predmete.

"Prestroga kazna"

Tako je u noći s 29. na 30. srpnja u Gladijatorskoj ulici provalio u Škodu Octaviju i državljaninu Švicarske ukrao torbu sa šest štapova za pecanje vrijednih 5.500 kuna. U noći s 21. na 22. rujna u Grožnjanskoj ulici je provalio u Fiat Ducato pulskih oznaka i ukrao dvije motorne pile marke Stihl, čime je tvrtku iz Pule oštetio za oko 2.500 kuna. Nedugo zatim, u noći s 26. na 27. rujna u Teslinoj ulici je provalio u Fiat Ducato u vlasništvu jednog Puljanina te mu ukrao ručni cirkular i električnu pilu marke Einhell vrijedne 1.200 kuna.

Presudom je Denisu R. naloženo da u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude oštećenom Švicarcu isplati 5.500 kuna te je oslobođen plaćanja troškova postupka. Na suđenju je Puljanin priznao kaznena djela rekavši da ih je počinio iz nepromišljenosti i jer mu se "ukazala prilika". Međutim, nije želio prihvatiti jedinstvenu dvogodišnju zatvorsku kaznu koju je predložilo Državno odvjetništvo, jer je tu kaznu smatrao prestrogom te je molio sud da ga što blaže kazni.

Pet puta osuđivan

Određujući vrstu i visinu kazne, sud je olakotnim cijenio njegovo priznanje kaznenog djela, žaljenje i kajanje te spremnost da nadoknadi štetu oštećenom Švicarcu. No, kao otegotna je cijenjena okolnost da je riječ o višestruko kažnjavanoj osobi. Puljanin je prije ove presude pet puta kazneno osuđivan.

U 2005. godini je u dva navrata osuđen zbog prodaje droge, i to na dvije i pol godine te na šest mjeseci zatvora, potom 2011. zbog razbojništva na godinu i pol zatvora, 2015. je uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog krađe, a onda i zbog prijetnje - uvjetno na godinu dana zatvora.

Budući da je riječ o specijalnom recidivistu kojeg ni već izrečene i izdržane zatvorske kazne nisu uspjele spriječiti u činjenju kaznenih djela, sud je okrivljeniku za jedno produljeno kazneno djelo teške krađe utvrdio kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Budući da je kazneno djelo počinio dok je bio na uvjetnoj, ta mu je presuda opozvana i uračunata u jedinstvenu kaznu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam