AKCIJA PU ISTARSKE

ILEGALNI SKUPLJAČI OTPADA IZ PULE: Osim što nisu imali dozvole, neki vozači su ugrožavali promet

| Autor: Glas Istre
PU ISTARSKA

PU ISTARSKA


U posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno od 1. rujna prošle godine, pulska je policija prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti u 73 navrata zatekla u prometu osobe koje su prevozile otpad bez potrebnih dozvola.

Policijski službenici kontrolirali su vozače teretnih vozila, u većini slučajeva novogradiških registarskih oznaka, koji su u teretnom prostoru prevozili razni metalni otpad, poput starih perilica rublja, hladnjaka, peći,  metalnih šipki, metalnih pletenih žica za ograde i slično. Navedeni otpad osobe su prikupljale na području Pule i okolnih mjesta, no za to nisu imali potrebne dozvole.

PU ISTARSKA

Naime, sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, pravna i fizička osoba – obrtnik može započeti i obavljati djelatnost sakupljanja otpada postupkom sakupljanja otpada i interventnog sakupljanja otpada te djelatnost oporabe, zbrinjavanja ili druge obrade otpada, nakon što ishodi odgovarajuću dozvolu. Zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se nadležnom upravnom tijelu, a za područje Istre to je nadležni upravni odjel u Istarskoj županiji koji se bavi zaštitom prirode i okoliša. Što se tiče prijevoza otpada, pravna ili fizička osoba – obrtnik  može obavljati djelatnost prijevoza otpada ako je upisana u očevidnik prijevoznika otpada, a prilikom prijevoza otpada, prijevoznik je dužan imati propisanu dokumentaciju o otpadu kojeg prevozi.   

Budući da niti jedan od zaustavljenih vozača nije imao potrebnu dozvolu za sakupljanje otpada, nisu bili upisani u evidenciju prijevoznika otpada niti su imali propisanu dokumentaciju o otpadu kojeg su prevozili, policija je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom dostavila obavijesti o počinjenju prekršaja Državnom inspektoratu, koji je prekršiteljima izrekao novčane kazne.

Osim što su utvrdili prekršaje iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, policijski službenici su u nekoliko navrata uputili teretna vozila na izvanredni tehnički pregled te je utvrđeno kako neka vozila imaju bitne nedostatke te su kao takva opasna za sudjelovanje u prometu. Isto tako, u nekoliko navrata utvrdili su i kako se na prednjim sjedištima prevoze djeca i maloljetne osobe te da vozači i putnici nisu vezani sigurnosnim pojasom te su prekršiteljima, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izdane novčane kazne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom