SPRIJEČENA ZASTARA

Presuda muškarcu za jezivi zločin koji je počinio u Umagu prije više od 25 godina napokon je postala pravomoćna. ROBIJA U ITALIJI…

| Autor: Roberto RAUCH
Jasmir Šabanović snimljen tijekom suđenja na pulskom sudu (Snimio Milivoj Mijošek/Arhiva)

Jasmir Šabanović snimljen tijekom suđenja na pulskom sudu (Snimio Milivoj Mijošek/Arhiva)


Spora ruka pravde je nakon punih 26 godina ipak stigla Jasmira Šabanovića, 60-godišnjaka bosansko-hercegovačkog državljanstva koji je sada i službeno, odlukom Vrhovnog suda, osuđen na deset godina zatvora za čin iz davne 1995. godine, kada je u selu na području Umagu brutalno silovao majku troje djece.

A umalo je za svoje nedjelo prošao nekažnjeno. Šabanović je, naime, nakon silovanja u Umagu pobjegao u Italiju te je godinama bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Za njim je bila raspisana Interpolova tjeralica, a prava je potjera započela nakon što je 1997. godine u Milanu životinjski silovao i ubio 32-godišnju Talijanku. Lociran je u talijanskom zatvoru, u kojem odslužuje 30-godišnju kaznu, do 10. rujna 2028. Talijanskim zakonom nije propisano izručenje zatvorenika Hrvatskoj, no način se ipak pronašao.

Ovaj je predmet dodijeljen sutkinji Veri Glasnović Gjoni, koja je početkom prošle godine s Općinskog prešla na Županijski sud u Puli. Kada je uvidjela da bi Šabanović zbog nastupanja zastare za svoj postupak mogao proći nekažnjeno, Glasnović Gjoni je posegnula za međunarodnom pravnom pomoći te uspjela naći način da se optuženik isporuči pulskom sudu na suđenje, što se i dogodilo prošle godine u kolovozu, samo tri mjeseca prije nastupanja zastare, da bi se nakon suđenja bio vraćen Italiji na daljnje odsluživanje kazne.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini