GASITELJI S OBJE STRANE GRANICE OBUZDAVALI VATRENU STIHIJU

POŽARI NA ĆIĆARIJI: Istarski i slovenski vatrogasci zajednički spašavali lanišku općinu

Gori na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gori na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)


U gašenju su sudjelovali hrvatski i slovenski vatrogasci. S hrvatske strane požar je gasilo 40 vatrogasaca iz cijele Istre svih sedam javnih vatrogasnih postrojbi Istre. Uhvatili su se u koštac s vatrom koja se nošena burom širila brdsko planinskim područjem laniške općine, izrazito teške i opasne konfiguracije terena. Ukupno je s obje strane granice opožareno 30 hektara površine

Veliki požar na Ćićariji, sjeveroistočno od Vodica, na šumskom, teško pristupačnom predjelu zvanom Žabnik, u ponedjeljak ujutro stavljen je pod nadzor, da bi istovremeno na istom području izbio drugi koji se nošen burom proširio s obje strane hrvatsko - slovenske granice, no nije bilo opasnosti da će zahvatiti okolna naseljena mjesta. U gašenju su sudjelovali hrvatski i slovenski vatrogasci.

Žabnik u plamenu

Požar na Žabniku buknuo je u nedjelju navečer. Javna vatrogasna postrojba Buzet dojavu je od Županijskog centra 112 dobila u 20.33 sati. JVP Buzet i DVD Ćićarija s ukupno pet vozila i trinaest vatrogasaca cjelu su noć proveli gaseći požar, do ponedjeljka u 8.30 sati ujutro kada je požar djelomično stavljen pod kontrolu.

U isto vrijeme u tom je predjelu izbio novi požar koji se širio s obje strane granice, na hrvatski i slovenski teritorij.

- Nije utvrđen uzrok požara ni točna lokacija njegovog izbijanja. Obavijestili smo slovenske vatrogasce, Gasilsku brigadu Kopar kao i Gasilsku brigadu Sežana te Prostovoljno gasilsko društvo Materija koji su sa svojim snagama u ponedjeljak ujutro krenuli na gašenje požara na slovenskoj strani, izjavio je zapovjednik JVP Buzet Damir Fabijančić.

Pomogli i dobrovoljci

Slovenski vatrogasci zatražili su i dobili pomoć helikoptera. S hrvatske strane na teren su također upućene dodatne vatrogasne snage Istarske županije kao i JVP-a Buzet, DVD-a Buzet i DVD-a Ćićarija, a zatražena je i pomoć kanadera. Požar je u 14.30 sati stavljen pod kontrolu. Gasilo ga je 40 vatrogasaca iz svih sedam javnih vatrogasnih postrojbi Istre. Uhvatili su se u koštac s vatrom koja se nošena burom širila brdsko-planinskim područjem laniške općine, izrazito teške i opasne konfiguracije terena.

- Sa slovenske je strane požar gasio i helikopter, dok se kanader nije mogao probiti ni preko Velebita ni preko Učke zbog jake, na udare olujne bure, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Na hrvatskoj je strani prema prvim procjenama izgorjelo je oko 20 hektara površine, bjelogorične i borove šume te niskog raslinja i trave. Ukupno je s obje strane državne granice opožareno oko 30 hektara površine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater