OD 9 DO 14 SATI

Policija sutra kontrolira koristite li pojas i mobitel u vožnji

| Autor: Glas Istre
PU ISTARSKA

Prometna policija nastavlja provoditi pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja u prometnim nesrećamaKako bi se smanjilo stradavanje u prometu, Postaje prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 9. srpnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela. Naime, uz alkohol i brzinu, sigurnosni pojas i mobitel prepoznati su kao tzv. četiri ubojice u prometu, prekršaji zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodilo se 169 prometnih nesreća, što je čak 33% manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine. Unatoč smanjenju broja prometnih nesreća i smanjenju broja teže i lakše ozlijeđenih osoba za preko 30%, ove godine dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su poginule tri osobe, za  razliku od prošle godine, kada u prvih šest mjeseci nije smrtno stradala niti jedna osoba. Oba vozača koja su smrtno stradala, jedan kod Galižane, a drugi na Istarskom ipsilonu, nisu bila vezana sigurnosnim pojasom, dok za putnika koji je također smrtno stradao na autocesti nije utvrđeno da li je koristio sigurnosni pojas.

Policijska uprava istarska podsjeća da je korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Za nekorištenje sigurnosnog pojasa, odnosno nepropisno prevoženje djece u vozilima propisana je novčana kazna od 1.000 kuna. No, ono što je bitnije, korištenjem sigurnosnog pojasa smanjuje se teže stradavanje u slučaju prometne nesreće te policija upozorava vozače i putnike da se vežu prije svake vožnje pa i ona najkraće.

Kazna za nepropisno korištenje mobitela također iznosi 1.000 kuna. Mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila. Policija stoga upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini