SLUČAJ IZ 2017.

POČELO SUĐENJE: Cerovljanin s 2,5 promila traktorom usmrtio motociklista, ALI SE NE OSJEĆA KRIVIM

| Autor: Marica KOŠTA

Pred vijećem sutkinje Gabrijele Marčete Ferić jučer je na Županijskom sudu u Puli započelo suđenje Josipu Brdaru (66) iz Cerovlja optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 29. rujna 2017. u Cerovlju poginuo 52-godišnji motociklist Franko Rogović iz mjesta Rogovići.

Brdara optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Puli tereti da je spomenutog dana oko 18.20 sati pod utjecajem 2,5 promila alkohola traktorom, vozeći iz smjera Pazina prema Cerovlju, izvan naselja Pazinski Novaki, na ravnom dijelu ceste započeo skretati ulijevo na pješčanu površinu. No kako se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, tako nije propustio motocikl pulskih oznaka kojim se Franko Rogović kretao iz smjera Cerovlja prema Pazinu. Tada je došlo do udara prednjeg dijela motocikla u prednji desni kut prikolice uslijed čega je i motociklist udario u prednji desni kut prikolice te zajedno s motociklom pao na kolnik i pješčanu površinu. Franko Rogović pritom je zadobio višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo u vozilu Hitne pomoći, na putu do riječke bolnice. Za kazneno djelo za koje se tereti vozač traktora Kazneni zakon propisuje zatvorsku kaznu u trajanju od tri do 15 godina.

Josip Brdar izjavio je da se ne osjeća krivim za nesreću te je potom ispitana toksikologinja Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja.

Nakon što je toksikologinja potvrdila da poginuli Franko Rogović nije upravljao motociklom pod utjecajem alkohola, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika zatražio je da se nad okrivljenim provede psihijatrijsko vještačenje zbog utvrđivanja njegovog psihičkog stanja uoči nesreće, budući da je u optužnici navedeno da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene jer je bio pod utjecajem 2,5 promila alkohola. Braniteljica Josipa Brdara predložila je da se psihijatrijsko vještačenje provede i radi utvrđivanja psihičkog stanja okrivljenika nakon kobne nesreće, što je sudsko vijeće i prihvatilo. Rasprava na kojoj su jučer bili sin i brat poginulog Franka Rogovića potom je prekinuta, a nastavit će se tek 11. veljače 2020. godine do kada bi trebalo biti obavljeno psihijatrijsko vještačenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum