SINOĆ

NOVI DETALJI TEŠKE PROMETNE NESREĆE NA IPSILONU: Vozio suprotnim smjerom, jedna osoba smrtno stradala

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 22.15 sati na Istarskom ipsilonu kod naselja Dolenja Vas, poginula je jedna osoba.

Kako neslužbeno saznajemo, poginuo je 59-godišnji I. H. iz okolice Buzeta.

Nesreća se dogodila kada je 59-godišnjak upravljao automobilom Opel, pulske registracijske oznake, kolnikom autoceste od tunela Učka prema Lupoglavu u suprotnom smjeru. Naime, vozač je ušao na autocestu na prometnom čvoru Lupoglav te se polukružno okrenuo i nastavio vožnju nazad prema Lupoglavu. Dolaskom do zavoja, gdje je preglednost ceste nedovoljna, ugrozio je promet vozila iz suprotnog smjera i sudario se s automobilom Audi, zagrebačke registracijske oznake, kojim se iz pravca Lupoglava kretao 35-godišnjak. Od siline udarca, automobili su se odbili i udarili u zaštitnu ogradu.

Vozač Opela je na mjestu događaja preminuo te je njegovo tijelo prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. Vozač Audija prevezen je u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Za vrijeme obavljanja očevida, od 22.40 do 3.40 sati, promet je južnim kolnikom autoceste od   prometnog čvora Vranja do prometnog čvora Lupoglav bio je u prekidu te se odvijao obilaznim pravcima.

Detalje o nesreći objavili su i iz Bina-Istre:

- Vozilo koje je uzrokovalo prometnu nezgodu, opel tigra pulskih registarskih oznaka, ušlo je na autocestu na čvoru Lupoglav u smjeru tunela Učka i zbog za sada neutvrđenih razloga, polukružno se okrenulo i nastavilo vožnju u suprotnom smjeru tj. natrag prema čvoru Lupoglav.

Nakon vožnje od niti 2 kilometra, frontalno se sudarilo s vozilom audi A6 zagrebačkih registarskih oznaka koji se ispravno kretalo u smjeru prema tunelu Učka. Uslijed udarca, vozač opel tigre smrtno je stradao, dok je vozač audi-a zadobio teške ozljede te je zbrinut od strane hitnih službi.

Uz ovaj neobjašnjivi čin vozača opel tigre, potrebno je dodati da na mjestu prometne nezgode nisu pronađeni tragovi kočenja te su kazaljke brzine na vozilu opel tigra nakon nezgode bile blokirane na 140 km/h, navode iz Bina-Istre.

Ovo je 13 poginula osoba na istarskim prometnicama u ovoj godini.

Kako bi utvrdili točnu poziciju na kojoj se vozač Opela polukružno okrenuo, iz PU istarske pozivaju eventualne očevidce da kontaktiraju Postaju prometne policije Pula - Pola na broj 052/538-739 ili na mail pprp.pula@mup.hr

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe
  • Zabranjuje se pretjecanje vozila.

 

Policija upozorava vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini