utvrđeni ozbiljni propusti

NOVA OPTUŽNICA U SLUČAJU "BAČVA" Za smrt dvoje mladih na vjenčanju kod Višnjana 2015. godine optužen direktor dimnjačarskog društva iz Višnjana

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 15. rujna 2020., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 35–godišnjaka i trgovačkog društva u kojem je okrivljenik odgovorna osoba zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.
Optužnicom se okrivljenom 35–godišnjem direktoru trgovačkog društva, koje obavlja poslove ovlaštenog dimnjačara na području Višnjana, stavlja na teret da je propustio postupati sukladno odredbama iz Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, kojom je dimnjačar dužan provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople sanitarne vode, te o nedostacima obavijestiti ovlaštenog distributera koji je dužan odmah isključiti opskrbljivanje plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.
Uslijed tog je propusta 25. listopada 2015. u apartmanu u sklopu ugostiteljskog objekta na području Višnjana, zbog tehničke neispravnosti dimnjaka koja je uzrokovala njegovu poroznost, došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala dimnjaka kroz elektro prekidač rasvjete i kroz instalaciju klima uređaja, čime je u apartmanu došlo do znatnog povećanja ugljikovog monoksida kojeg je udisalo dvoje gostiju u apartmanu te su otrovali ugljikovim monoksidom i od toga preminuli.
Podsjetimo, u studenom prošle godine objavljena je presuda kojom je iste krivnje oslobođen 26-godišnji Đino Tomić iz Čavli. 

Nakon izmjene optužnice i završnih govora stranaka vijeće kojim je predsjedala sutkinja Vera Glasnović Gjoni oslobodila je mladog dimnjačara, zaposlenog u trgovačkom društvu D.I.M.Š.O., optužbe da 18. srpnja 2015. u agroturizmu Milena, u vlasništvu Đorđa Stefanova, iz nehaja nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama i time izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, čime je prouzročena smrt dvoje mladih ljudi.

U kratkom obrazloženju oslobađajuće presude sutkinja Vera Glasnović Gjoni kazala je da je u ovom kaznenom postupku vijeće jednoglasno donijelo odluku osloboditi okrivljenika krivnje i kaznene odgovornosti.

"Ovaj kazneni postupak je izazvao veliku pažnju javnosti. Potpuno razumljivo jer je u pitanju tragedija, na tragičan način izgubio je život mladi par, a ovo vijeće je u prvom redu zbog pijeteta prema njima željelo rasvijetlili sve okolnosti slučaja. Nije sporan uzrok smrti. Bilo je to trovanje plinom zbog nepravilnih plinskih instalacija. To je na prvi pogled nesretni slučaj, ali svakako postoji ljudski faktor, propust određene osobe, koji je u uzročnoj vezi s tragedijom. Vijeće je još prije nekog vremena steklo uvjerenje da okrivljeni ne može biti odgovoran. Međutim, nastavilo se s postupkom zbog dva razloga: ljudskog i profesionalnog. Sudu je bilo važno da u detalje ispita sve momente vezane za ovu tragediju. Namjera je bila pomalo i izvan osnovnog zadatka ovog konkretnog postupka (utvrđivanje krivnje okrivljenog) kako bi se došlo do nekih konkretnih činjenica koje bi ukazivale na mogućnost odgovornosti nekih drugih osoba koje u ovoj sudnici nisu bile u svojstvu okrivljenika", rekla je tada sutkinja Glasnović Gjoni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini