SITNI KRIMINAL

Nećete vjerovati što se sve krade u Hrvatskoj: KLEPTOMAN IZ POREČA UKRAO 40-AK PROMETNIH ZNAKOVA

| Autor: Fiore VEŽNAVER
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Prilika čini lopova, a bizarni kleptoman iz Poreča iskoristio ju je na neobičan način više od 40 puta, ostavivši ulice ovog istarskog grada gotovo sasvim bez prometne signalizacije

Slučaj u Zatonu, gdje su provalnici u apartmanima ukrali i pištolje policajcima koji čuvaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, i slučaj u Supetarskoj Dragi, gdje se ispostavilo da je gostima apartmana i vlasnicima cijelog objekta novac i nakit krala sobarica, samo su neke od bizarnih krađa zabilježenih u Hrvatskoj tijekom ovog ljeta.

Pojavljuju se i nove krađe, predmeti želja lopova postale su i stvari koje ne tako davno nisu ni postojale, pa se tako posljednjeg vikenda u srpnju dogodila i krađa – drona. Mala letjelica »nestala« je dok se nalazila u automobilu 22-godišnjeg Francuza, parkiranog u Karlobagu. Za lopovom traga policija, koja je nedavno objavila da nastoji ući u trag i kradljivcu koji je iz mora, četiri nautičke milje od Rovinja, otuđio stanicu koja mjeri morske struje. Hrvatski hidrografski institut oštećen je za sto tisuća kuna krađom mjerne stanice, obilježene plutačom, koja noću emitira svjetlosne signale. Nakon što je policija objavila vijest, ispostavilo se kako je, osim te, na istom području ukradena još jedna stanica.

Početak srpnja obilježila je neobična krađa u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu. Lopov je noću ušao u vrt i, među ostalim, odnio endemsku vrtu kaktusa koja inače raste samo na malom području u Meksiku. Kaktus Neobuxbaumia Polylpha uzgojen je u zagrebačkom vrtu još 1962. godine iz sjemenke, a vrijednost 57 godina starog kaktusa procijenjena na više od 10 tisuća kuna. U Botaničkom vrtu vjeruju da se radi o ciljanoj krađi kolekcionara ili ljubitelja ovih biljaka.

Pretvorba nafte u vodu

Priča za sebe je slučaj krađe kojom je ljetos oštećeno Dobrovoljno vatrogasno društvo Bilice. Nepoznati lopovi vatrogascima su noću iz interventnog vozila, jedinog u funkciji, ukrali gorivo i – nadomjestili ga vodom. Srećom, otkriveno je to na vrijeme. Vatrogasci su ujutro upalili motor kamiona, a on se ugasio nakon 100 metara vožnje. Najprije su pomislili kako su ostali bez goriva, no pokazivač je ukazivao da nije tako, pa su ga ispraznili i otkrili da je tank bio pun vode.

Početkom srpnja nesvakidašnja krađa prijavljena je i Policijskoj postaji Velika Gorica. Javljeno im je da je nepoznati lopov sa šljunčare Hidrel ukrao – već korišteni prijenosni eko-WC sa svim sadržajem. Vjeruje se da ga je odnio netko tko je došao kombijem ili kamionom i imao barem jednog pomagača. Policija traga i za kradljivcem koji je krajem srpnja iz muzeja u Pazinu ukrao izloženi austrijski vojnički revolver. Riječ je o revolveru Rast-Gasser M1898, koji je bio standardna oprema Austrougarske vojske od 1898. do 1918. godine. Oružje se nalazilo u staklenoj vitrini, bez alarma u pazinskom Kaštelu, a lopov ga ukrao za radnog vremena.

Čempresi dok se njišu

Dok autora te krađe tek treba pronaći, zadarska policija je krajem srpnja uspjela stati na kraj drskom kradljivcu koji je koristio poseban uređaj za ometanje signala pri zaključavanju automobila. Naime, lopov je na parkiralištima trgovačkih centara dočekivao vlasnike luksuznih vozila, te bi im onemogućio zaključavanje, a kad bi se oni udaljili od auta, on bi iz njih krao vrednije stvari. Muškarac (52) sa zagrebačkog područja uhvaćen je u klopki i zatečen na djelu s tzv. jammerom, uređajem za ometanje signala. Osumnjičen je da se krađama domogao barem 100 tisuća kuna, a samo iz jednog BMW-a, karlovačkih tablica, odnio je 43.000 kuna, 1.500 britanskih funti i 1.000 eura, koje je pronašao u pretincu.

U Poreču je pak početkom ljeta pažnju izazvao slučaj masovne krađe prometnih znakova. Policija je u nekoliko mjeseci primila tek četiri takve prijave, no jedan porečki gradski vijećnik, kojeg je zaintrigirala ova situacija, krenuo je u obilazak Poreča i okolice, te izbrojao da nedostaje – čak 41 znak. Od poznavatelja problematike stigao je odgovor da, osim ekshibicionista, ima onih koji znakove kradu kako bi ih prodali kao sekundarnu sirovinu, a najčešće si od okruglih znakova rade vrtne stolce, dok ostatak iskorištavaju u druge svrhe na okućnici. Istodobno s krađom znakova u porečkom kraju stiglo je više prijava o krađama semafora s hrvatskih cesta, uglavnom onih pokretnih koji služe za privremenu regulaciju prometa kraj gradilišta. Pretpostavlja se da su bili na meti lopova jer u sebi imaju i akumulatore koji se mogu iskoristiti.

U porečkom kraju se u ljetnim mjesecima nisu prekomjerno krali samo prometni znakovi. Policija je uhitila mladića (27) koji je osumnjičem da je ukrao čak 200 stabala čempresa. Nakon što je prijavljena krađa što se dogodila u mjestu Katun kod Poreča, sa zemljišta gdje se nalaze sadnice, policija se dala na posao i otkrila lopova s čempresima u okolici Žbandaja, naselja u sastavu grada Poreča.

Ugriz u noći

Vijest o krađi ljetos je stigla i iz udruge Naša djeca Poreč: ukradena im je klupa koju im je poklonio porečki umjetnik Emil Knapić. Klupa, skulptura od željeza i kamena, teška je čak 150 kilograma, a poznavatelji situacije kažu da ju je bilo nemoguće odnijeti bez vozila kojim je trebalo ući na šetnicu.Dubrovačka policija je pak ljetos otkrila dvojicu koji su krali namještaj, vodoinstalaterski materijal i keramičke pločice pa ih ugrađivali u kuću jednog od njih, a manji dio su prodali. Šteta je procijenjena na više stotina tisuća kuna. Praksa pokazuje da ponekad nije ni dobro zateći lopova na mjestu događaja. Naime, krajem lipnja je usred noći u apartman u Dajli, kojeg je koristio 57-godišnji Čeh, kroz balkonska vrata upao lopov. Čeh je naišao na njega, pokušao ga je spriječiti u krađi, no lopov ga je – ugrizao. Nakon toga se s plijenom dao bijeg.

Valja podsjetiti i da je krajem lipnja u riječki zatvor smješten 57-godišnjak iz Jastrebarskog, dan nakon što je iz prostora Kanala Ri u središtu Rijeke ukrao tehničke uređaje vrijedne 128 tisuća kuna. Riječ je o Marijanu Puhalu, čovjeku kojeg su mediji nazvali »kraljem lopova«, jer je, neslužbeno, državni rekorder po broju kaznenih prijava. Još prije desetak godina skupio ih je 749, po vlastitoj evidenciji.

Na meti i kadaveri

Kategorija za sebe je krađa što je rasvijetljena krajem lipnja, mjesec dana nakon što je za radova na vikendici u Triblju preminuo djelatnik Državnog arhiva u Vinkovcima. Supruga preminulog arhivara nakon povratka u Vinkovce primijetila je da među muževljevim stvarima koje je dobila nedostaju službeni mobitel i ručni sat, pa se obratila Odjelu patologije riječkog KBC-a, gdje se nalazilo njegovo tijelo. Odgovoreno joj je da tih stvari nema, nakon čega su ona i Državni arhiv prijavili krađu. Istraga je na kraju pokazala da je mobitel i sat umrlog ukrao 43-godišnji policajac, službenik PU primorsko-goranske, koji je bio na očevidu.

Neki lopovi očito nemaju skrupula. U Međimurju je bešćutni tat iskoristio trenutke dok je u kombiju ležao mrtav 46-godišnji vozač, te mu iz vozila ukrao mobitel. Lopov bez skrupula odlučio je iskoristiti okolnosti, dok na mjesto nesreće još nisu stigli policajci, i ukrasti mobitel vrijedan više tisuća kuna. Nema službenih naznaka da se uspjelo ući u trag kradljivcu bez morala

Nije lako naći lopova

Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj su zabilježene 5.673 teške krađe, što predstavlja porast od dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Razriješeno je 19,9 posto teških krađa, što je povećanje od 2,3 posto. Policijska uprava splitsko-dalmatinska je u prvih 50-ak ovoljetnih dana registrirala ukupno 245 kaznenih djela na štetu stranih turista. Od toga se 61 posto odnosi na krađe, većinom džepne, dok na teške krađe zapada 21 posto.

Na području Policijske uprave primorsko-goranske tijekom prošle godine zabilježeno je ukupno 1.490 krađa i teških krađa. Stopa razriješenosti kaznenih djela protiv imovine, u što spadaju i ova dva delikta, iznosi 37 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater