UPOZORENJE GRAĐANIMA

Mladić od 25 do 30 godina iznuđuje novac po Puli prodavajući lonce. JEDAN PULJANIN GA JE ULOVIO I IZBACIO IZ STANA. OPISAO NAM JE KAKO IZGLEDA

| Autor: Marcello ROSANDA
Veruda - Ilustracija

Veruda - Ilustracija


Nakon što je prije nekoliko dana pulska policija zaprimila prijavu 77-godišnje žene da joj je nepoznati muškarac otuđio nakit iz stana, javio nam se zabrinuti unuk druge starije Puljanke, 29-godišnjak, čiji je identitet poznat redakciji. Mladić tvrdi da je isti muškarac pokušao prevariti i njegovu 80-godišnju nonu.

Srećom, u tom je trenutku bio prisutan u stanu te je spriječio, kaže, iznudu od čak 1.000 kuna. Pročitao je,
objašnjava, članak Glasa Istre o prevari 77-godišnje žene u Voltićevoj ulici na Vidikovcu i prepoznao sličnost u
načinu rada poznatog mu prevaranta. Naime, osumnjičeni je u utorak između 15.20 i 15.35 sati u Budicinovoj ulici pokušao, na potpuno isti način kao u Voltićevoj, iznuditi od starije žene novac prodavajući joj lonce po mnogo višoj cijeni od tržišne. Namjeravao joj je "uvaliti" četiri lonca okvirne vrijednosti 250 do 300 kuna po cijeni od čak 1.000 kuna. Srela ga je, prepričava mladić, dok je bila u dvorištu kada joj je prišao i ponudio proizvode, pa potom "poklonio" jedan set da bi zadobio povjerenje. Nedugo nakon toga, nona ga je pozvala u kuću te joj je onda ponudio set pribora za jelo (noževi, žlice, vilice) u lakiranoj drvenoj kutiji. Nije je bilo strah, no
osumnjičeni se tada počeo ponašati nametljivo, pa ju je čak i uspio uvjeriti da kupi. Bio je, tvrdi naš sugovornik, neumoljiv.

- U tom sam trenutku bio u stanu, ali u drugoj sobi. Osluškujući razgovor čuo sam da nona govori "uzeo si mi zadnji novac". Tada sam shvatio da nešto nije u redu. Ušao sam u dnevni boravak gdje sam zatekao mladića u dobi između 25 do 30 godina. Držao je novac u ruci i spremao se napustiti stan. Bio sam mu primoran uskratiti izlazak iz stana nakon što sam shvatio o čemu se radi. Pozvao sam ga da mi preda prethodno iznuđeni novac, što je dotični odbio te sam bio primoran preoteti mu snop novčanica, zaključuje mladić.

Unuk je, tako, uspio spasiti nonu i njen novac, a tvrdi da je osumnjičenog viđao i ranije. Po govoru zaključio je, kaže, da mladi prevarant nije hrvatskog porijekla te u glasu ima obilježja romskog ili albanskog jezika, bljedunjavog je lica, obješenih ramena, ima otprilike 50 do 60 kilograma i 165 do 175 centimetara visine. Mladić ima, nastavlja, crnu kosu dužine otprilike 5 centimetara i urednu frizuru s padom kose prema tjemenu. Od nakita nosi zlatni lančić takozvanog carskog veza i narukvice te prstenje na desnoj ruci.

- Prevarant je u tom trenutku imao bradicu i brčiće te postariju crnu kožnu jaknu. Nakon što je napustio stan primijetio sam da je napustio područje u bijelom automobilu prema centru Pule. Viđao sam ga i ranije i primijetio sam da vreba pretežno starije žene. Pretpostavljam da živi na području Pule. Često ga viđam na punktovima gdje se kreću osobe treće životne dobi - kraj pošte, trgovine, banke, najčešće na Stoji i na Verudi, upozorava. Mladić je događaj prijavio policiji u nadi da će pronaći prevaranta.

Iz PU istarske potvrđuju da su zaprimili obje prijave te postupaju utvrđujući sve okolnosti. Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom da ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao dostavljači pošiljki, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, pripadnici inspekcijskih službi, pripadnici vjerskih zajednica i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja pa se prikazuju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve požara, poplava, potresa i slično.

Česti su slučajevi, poput onog zabilježenog u Voltićevoj ulici, da počinitelji pod izlikom prodaje predmeta koriste povjerenje građana i otuđuju im predmete za vrijeme boravka u stanu ili im predmete manje vrijednosti prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice. Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi, ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede, dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama. Budite oprezni, ne puštajte neznance u svoj dom i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater