VELIKA TRAGEDIJA

Kolege sezonke iz BiH koja je u subotu poginula u naletu automobila u Umagu: "Došla je zaradili nešto da pomogne djeci i preživi zimu. Sada se kući vraća u lijesu"

Ovo joj je bila prva radna sezona u Umagu. Došla je na nagovor kolegice iz sjeverne Bosne. U Bosni je kruh zarađivala čuvanjem starijih i nemoćnih osoba, a budući da ima troje djece odlučila se za odlazak na more, sezonski rad, ispričala nam je kolegica stradale 52-godišnjakinje koja je prva dotrčala na mjesto nesreće

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Ta je dionica ceste već odnijela nekoliko života (Snimila Sanja Bosnić)

Ta je dionica ceste već odnijela nekoliko života (Snimila Sanja Bosnić)


Trebala se vratiti s nešto novca nakon ljeta da financijski pomogne djeci i da preživi zimu, a sada im se vraća u lijesu, govore nam duboko potresene i uplakane kolegice i kolege sezonske radnice koja je prekjučer tragično preminula od posljedica zadobivenog udarca u naletu vozila na županijskoj cesti Umag – Savudrija, na dionici turističkog naselja Katoro/Polynesia.

Naime, preko puta Polynesije podignuto je naselje za smještaj ljetnih sezonaca Plave Lagune, gdje smo dan nakon tragičnog događaja, ispred najstarijeg objekta kolokvijalno zvanog Bijafra, zatekli snuždenu grupu radnika, još uvijek u nevjerici i šoku zbog gubitka kolegice. Daju nam informacije na kapaljku. Znaju da se vraćala ranije iz poslijepodnevne smjene, oko 16.30 sati, kroz šumarak, pa se spuštala na brzu cestu koju oni svi prelaze uobičajeno do svojih odredišta. Radnog mjesta ili svog smještajnog naselja. Tu su još odavna neki njihovi prethodnici probili žičanu ogradu i prečacem hodaju tamo-amo.

- Naime, tu relaciju prelazimo svakodnevno u više navrata jer nam je pješački prijelaz koji vodi do Polynesije udaljen nekih 150 metara. Tamo je ulica najšira i strepimo hoće li nas netko pokupiti na zebri u punoj brzini. Osim toga, krenemo li tim putem, do posla imamo gotovo pola sata više za hodati pa svi idemo prečacem preko šumarka, govore nam sugovornici objašnjavajući zašto izbjegavaju taj pješački prijelaz. Tvrde da upravo ispred te zebre na ravnini vozila ubrzavaju i onda naprosto kao na auto pisti lete do prvih naselja, Zambratije ili Stella Marisa.

- Primijetili smo da nigdje na spomenutom dijelu ceste nema ni jednog prometnog znaka ograničenja brzine, ležećih policajaca ili nadzornih kamera, upozoravaju nas dok razgovaramo.

O kolegici znaju vrlo malo jer je tek prije dva tjedna stigla iz BiH, ali nas upućuju da prošećemo iza Bijafre, do naselja montažnih kućica u kojima je bila smještena. Tu nailazimo na radnike koji sjede u krugu naselja. Vlada smrtna tišina, a omara koja lebdi zrakom pomiješana s tugom još više steže u grlu. Suznih očiju i s podočnjacima tugaljivo nam prepričavaju detalje o nesreći i samoj žrtvi.

- Ovo joj je bila prva radna sezona u Umagu. Došla je na nagovor kolegice iz sjeverne Bosne. U Bosni je kruh zarađivala čuvanjem starijih i nemoćnih osoba, a budući da ima troje djece odlučila se za odlazak na more, sezonski rad, ispričala nam je kolegica stradale 52-godišnjakinje koja je prva dotrčala na mjesto nesreće i zatekla je kako leži nepokretna na maloj uzvisini. Nešto dalje nalazio se karambolirani bijeli Golf kojim je upravljala mlada vozačica.

Za njom su dotrčali drugi radnici iz naselja. U prvi mah nisu prepoznali unesrećenu zbog zadobivenih ozljeda na glavi i krvi koja joj se slijevala licem. Shvatili su o kome se radi tek po naušnicama i izuvenoj klompi koja je ostala nešto niže. Još je davala znakove života.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum