UDES U POLA BIJELOG DANA

Istarski profesor i svježi akademik koji je prouzročio tešku prometnu nesreću u pijanom stanju porijekom je iz Vineža. ISKLJUČEN JE SA SVEČANOSTI PROGLAŠENJA NOVIH ČLANOVA HAZU

| Autor: Glas Istre
Razbijena Honda Civic i Vladislav Tomišić (CROPIX)

Razbijena Honda Civic i Vladislav Tomišić (CROPIX)


Vladislav Tomišić rođen 1965. u Vinežu sveučilišni je profesor porijeklom iz Istre koji je počinio strašnu prometnu nesreću u subotu u pola bijelog dana na Držićevoj aveniji u kojoj su ozlijeđene četiri osobe, od čega četvero djece.

Potvrdio je to Jutarnji list u razgovoru s njegovim odvjetnikom.

Tomišić je bio pod utjecajem 2,23 promila alkohola a do nesreće je došlo kada je u 15.20 sati izgubio kontrolu nad vozilom i izletio s cesrte na tramvajsku stanicu.

Riječ je o profesoru na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a odnedavno i akademiku koji je danas ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je za njega zatražilo pritvor.

Na ročište kod suca istrage zagrebačkog Županijskog suda doveden u pratnji policije, pod čijom se ingerencijom nalazi od subote poslijepodne. No, sudac ga je ipak odlučio pustiti na slobodu uz mjeru opreza oduzimanja vozačke dozvole.

- Moj klijent se branio šutnjom. Nećemo ništa naklapati. Njegovo je legitimno pravo način obrane koji mu najviše odgovara. Iskazao je iskreno žaljenje i suosjećanje. Ponudio je da se u daljnoj fazi kontakt oštećenih, ako će to prihvatiti, odvija preko mene kao odvjetnika. Želi pružiti vid solidarnosti, humanosti i etičnosti. Nije vozio brzo i pod oštrim je kutom izletio s ceste, a na toj dionici nedostaju čelične zaštitne ograde, rekao je između ostaloga odvjetnik Luka Lenić za Jutarnji list.

Napomenuo je da je i Tomišić pretrpio teške ozljede.

Tomišić je redoviti profesor na kemijskom odsjeku PMF-a i predaje fizikalnu kemiju. Također je i predsjednik Hrvatskog kemijskog društva koji je postao član HAZU-a 19. svibnja, prije samo 20-ak dana.

"Prof. dr. sc. Vladislav Tomišić, predsjednik Hrvatskog kemijskog društva, izabran je 19. svibnja 2022. za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti!", objavilo je Hrvatsko kemijsko društvo na svojim stranicama 21. svibnja.

Ali reagirali su i iz HAZU:

"Temeljem pristiglih informacija, Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zaključila je da se Vladislav Tomišić isključuje sa svečanosti proglašenja novih članova HAZU koja se održava u srijedu 15. lipnja 2022", napisali su na svojim stranicama.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater