velika akcija uskok-a

EVO KAKO JE DJELOVALA UHIĆENA PETORKA U PLJAČKANJU INA-e. Otkrio ih je jedan detalj o kojem nisu vodili računa

| Autor: Glas Istre
Pretres kuće Damira Škugora, Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pretres kuće Damira Škugora, Foto: Damir Krajac / CROPIX


Istražitelji sumnjiče privedenu petorku da su oštetili INA-u za više stotina milijuna kuna tijekom protekle dvije godine, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu, piše Jutarnji list

Prema sumnjama istražitelja, sve malverzacije bile su isplanirane i dogovorene, a glavnu je ulogu imao Damir Škugor, direktor Sektora trgovine prirodnim plinom u INA-i.

gg

On je s tvrtkom OMS ulaganje, čiji su vlasnici njegov donedavni prvi susjed, inače, šef Hrvatske odvjetničke komore, Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić, zaključivao ugovore o prodaji plina, koji su u pogledu cijene bili izrazito povoljni za kupca, a više nego nepovoljni za INA-u.

U svemu je, sumnjaju istražitelji, sudjelovala i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Retkić.

gg

 U akciji USKOK-a priveden Goran Husic. Na fotografiji: kuca u Kispaticevoj 4 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kupci, odnosno spomenuta tvrtka OMS ulaganje kupljeni je plin dalje prodavala po tržišnim uvjetima ostvarivši pritom enormnu zaradu. Iako još nema pouzdanih podataka o točnom iznosu štete, tereti ih se da su INA-u oštetili za više stotina milijuna kuna.

Tako zarađena sredstva, a tvrtka OMS ulaganje je samo u 2021. ostvarila brutto dobit od 144 milijuna kuna, međusobno su podijelili. Kako su zaključili istražitelji, Škugor nije od kupaca nagrađen mitom, nego je prema početnom dogovoru najveći dio "dobiti" završio na računima njegova oca, inače umirovljenika.

Navodno su upravo te milijunske uplate na račun fizičke osobe upalile "crvenu lampicu" kod Ureda za sprječavanje pranja novca, koji je o sumnjivim transakcijama izvijestio nadležne institucije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini