SRAMOTA

Donatori u šoku: POKRADENA HUMANITARNA POMOĆ POSLANA IZ TRSTA ZA PETRINJU

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Tonči Plazibat / Cropix)

Ilustracija (Snimio Tonči Plazibat / Cropix)


Akcija humanitarne pomoći "Obnovimo i volimo Petrinju" koju je pokrenula udruga "Triestin on the road" prerasta u međunarodni skandal. Donator iz Trsta Lorenzo Gentile je u svojem osobnom posjetu Petrinji ustanovio kako je velik dio humanitarne pomoći pokraden, a ostatak uništen, prenosi Rijeka danas.

Svjedok događaja je i Andrea Ponisch, predsjednik udruge Slobodna Država Rijeka koji je sudjelovao u koordinaciji logistike dovoza humanitarne pomoći.
– Roba se prevezla prošli petak iz Trsta prema Petrinji. Jedina stvar koju je donator tražio je bila da se pričeka sa raspodjelom donacija do ovog petka kako bi i on mogao prisustvovati. To nisu ispoštovali, ističe Ponisch koji navodi da je 905 kutija humanitarne pomoći uništeno, prehrambeni artikli su nestali uključujući i hranu za životinje.

– Donatora iz Trsta su nakon dolaska u Petrinju, gdje je kombijem dostavio novi kontingent humanitarne pomoći, izvrijeđali, popljuvali, izvrgnuli ga ruglu, oklevetali i prijetili mu, priča nam šokirani Ponisch.

– Nakon toga ga optužuju da je poslana humanitarna pomoć bila popišana, blatna, poderana i salve drugih gluposti. Nakon moje molbe da se nađe s njim, osoba koja ga je optužila odbija stupiti u kontakt sa Lorenzom uz opravdanje da je ‘osramoćena’ i da će nas svih tužiti!, kaže Ponisch uz informaciju da je slučaj prijavljen policiji i nadležnim organima, a obaviješteni su i novinari koji kreću u istragu slučaja, prenosi Rijeka danas.

Unatoč svemu tome, na Hrvatsku je bačena ogromna ljaga o čemu svjedoči i istraživački novinar Marin Vlahović koji direktno optužuje petrinjskog gradonačelnika.

– Danas je dan velike međunarodne sramote za Hrvatsku. U Petrinju su stigli donatori iz Italije, koje ovoga puta nije dočekao gradonačelnik Darinko Dumbović, zato jer nisu donijeli još robe i novac, već su došli vidjeti što se dogodilo s njihovom donacijom, tisućama kutija robe i hrane koja je uredno spremljena i zapakirana za Petrinju. Donatori su navodno tražili da sudjeluju u dijeljenju donacija, ali hrana je izgleda u međuvremenu nestala, dok je ostatak robe razbacan, raskupusan, a prema tvrdnji donatora i zapišan u prostorijama Osnovne škole u Moščenici, inače glavnoj političkoj bazi i domu klana Dumbović.

Sve su uzeli, a sada ćemo zbog njih svi ispasti stoka i izgubiti jedino što nam je preostalo – naše dostojanstvo. Dno dna, zaključio je Vlahović u komentaru ovog sramotnog događaja, piše Rijeka danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum