POKUŠAJ KRAĐE ILI SAMO OBIJEST?

DETALJI OKO NOĆNE AKCIJE MLADIH NIJEMACA U PULSKOJ LUCI: Vlasnik Pavle Orešnik objašnjava što su sve radili na njegovom brodu i pita se zašto je policajac pustio jednog Nijemaca da odšeta…

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Pavle Orešnik (snimio M. MIJOŠEK)

Pavle Orešnik (snimio M. MIJOŠEK)


Teško oštećen izletnički brod u pulskoj luci, to je rezime mladenačke obijesti ili krađe njemačkih državljana. Nekoliko njih - policija spominje dvojicu 23-godišnjaka, a vlasnik plovila Pavle Orešnik više osoba - koncem prošlog tjedna je u noćnim satima provalilo na izletnički brod privezan uz Ininu benzinsku pumpu na moru, stavilo ga u pogon i s njim se uputilo u nepoznatom pravcu.

Međutim, nisu daleko odmaknuli. Već pri samom isplovljavanju udarili su brodom u Riječki (carinski) gat. I tu je noćna avantura, što se njih tiče, završila.

No, iza toga, ali i šturog policijskog priopćenja o događaju, krije se zapravo, prema saznanjima Orešnika, vrlo bizarna priča. Dakle, sve se to događalo u neposrednoj blizini, na svega nekoliko metara od Lučke kapetanije, ali i pomorske policije.

Orešnik nam prepričava što se sve, prema njegovim informacijama, tu noć događalo. Dakle, više se njemačkih državljana negdje poslije ponoći ukrcalo na Orešnikov brod. Nije se lako ukrcati na brod koji je nekoliko metara udaljen od obale, zategnut pramčanim konopom. Valja imati nekakvo znanje o moru da bi se to učinilo. No, nije to jedina morska vještina koju su pokazali Nijemci. Provalivši vrata na plovilu, ušli su unutra i prvo osposobili brod za plovidbu, okrenuvši sklopku struje i pronašavši ključ za

paljenje motora u kuhinji. Kasnije će se ispostaviti da ipak nisu bili takvi morski vuci i da su, osim što su odmah udarili u mol, zaboravili na hlađenje motora, zbog čega je, prema riječima Orešnika, motor zaribao do jutra pogoneći brod bez nadzora po pulskoj luci.

No, vratimo se u vrijeme kad su mladi Nijemci udarili brodom u

Riječki gat. Tu se zbivalo ono ključno za cijelu priču. Naime, brodom su se zatukli u mol u neposrednoj blizini pomorske policije. Nakon što su vidjeli što su učinili, Orešnik kaže da su se dali u bijeg. Jedan od njih, međutim, nije dovoljno brzo utekao pa je bio osuđen na razgovor s policijskim službenikom koji ga je, prema

saznanjima Orešnika, samo legitimirao i pustio da ode u noć. Puno toga je Orešniku u ovoj priči nejasno. Pita se zašto je policajac pustio Nijemca da samo tako odšeta, zašto nije privezao brod za koji je, po njemu, bilo očito da njime nitko ne upravlja, zašto nije pozvao pojačanje, zašto je tek idući dan policija izašla na uviđaj?

Policija je prekjučer u redovnom izvješću napisala da je u ovom slučaju provedeno "kriminalističko istraživanje nad dvojicom 23-godišnjih njemačkih državljanina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo - neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari". Očito su ih mladi Nijemci uvjerili da su oni brod htjeli samo privremeno koristiti, a ne i ukrasti, što je značajna razlika u Kaznenom zakonu. Za prvo je kazneno djelo propisana kazna zatvora do godinu dana, a za drugo od šest mjeseci do pet godina. Orešnik o tome ne želi

nagađati, ali kaže da su počinitelji očito znali kako se pokreće brod, provalili su u njega, a šteta koju su učinili je nemala, teško mu je procijeniti kolika, jer osim razbijenih vrata i zaribanog motora, mladići su iščupali manice pa se brodom ne može uopće upravljati. Osim toga, brod je predviđen da radi čitavu sezonu, da vodi turiste na plaćene izlete, a sada će, bez ikakvog ostvarivanja prihoda, morati čekati jesen da ode na remont. Usto, Orešnik kaže da su time izgubljena i dva radna mjesta onih koji su radili na tom izletničkom brodu.

Policijska verzija priče je ipak nešto drugačija. Na naš upit o tom događaju, odgovaraju da je 23. srpnja oko 1 sat prilikom pokušaja pristajanja plovila na pomorski granični prijelaz u Puli iz njega iskočila jedna osoba, a plovilo se potom udaljilo od gata. "Policijski službenik utvrdio je identitet osobe koja je iskočila iz plovila, a s obzirom da u tom trenutku nije bilo prijavljeno da je netko protupravno oduzeo plovilo, niti da je počinjeno neko drugo kazneno djelo ili prekršaj, osoba je nakon obavljenih provjera puštena."

Policajac se zatim zaputio prema Lučkoj kapetaniji, gdje se, prema riječima policije, plovilo zaustavilo. "No plovilo je pronađeno prazno i privezano ispred Lučke kapetanije, gdje je ostalo sve do jutarnjih

sati kada je pristupio vlasnik", te je utvrdio da su na "plovilu nastala određena oštećenja" i to prijavio policiji.

Na naš upit zašto je kazneno djelo njemačkih državljana okarakterizirano kao neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari, odgovaraju da su do takvog zaključka došli nakon kriminalističkog istraživanja te u konzultaciji s državnim odvjetništvom. "Počinitelji nisu imali namjeru protupravno prisvojiti tuđu pokretnu stvar, već su plovilo oduzeli radi privremene uporabe", ističu.

Doznali smo i da je cijeli događaj snimila kamera Lučke uprave

Pula, no do snimke nismo uspjeli doći. Naime, iz PU istarske poručuju da je "postupanje tijekom izvida tajno te će tijelo koje poduzima radnju upozoriti osobe koje u njoj sudjeluju da je odavanje tajne kazneno djelo".

Navedena snimka je, ističu, zajedno s kaznenom prijavom dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of