ZASTRAŠUJUĆE

DETALJI OBRAČUNA U DUGOJ UVALI: Dok joj je držao sjekiru ispred glave, Lučić je odvjetnici Frlan govorio da je pohabana kurva. Folo i Stepanić su panično bježali vozeći u rikverc, a Lučić mahnito trčao za njima i stigao ih

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Leon Lučić, nedavno pretučeni bivši policajac i glumac, koji je, kako je pisao Glas Istre, 2016. u Dugoj Uvali prijetio pulskim odvjetnicima Marinu Folu i Mirelli Paoli Frlan, djelatniku Industrogradnje Igoru Stepaniću i predsjedniku Uprave Industrogradnje Josipu Galincu - činio je to na zastrašujući način.

Podsjetimo, Folo i ostali došli su u Dugu Uvalu preuzeti ugostiteljski objekt kojeg je u najmu imao Lučićev šogor. Lučić ih je tamo dočekao obnažen do pasa sa sjekirom u ruci. Potom je počeo urlati na njih.

Fola je opsovao, spomenuvši mu majku, rekao mu da će požaliti što se rodio. "Gubi se odavde", poručio mu je na koncu. Zatim je prišao Mirelli Paoli Frlan, koja je u tom trenutku zvala policiju, i rekao joj, kako se navodi u obrazloženju presude, da je pohabana kurva, da gasi taj mobitel, da će je, ako to ne učini, ubiti, pritom cijelo vrijeme držeći sjekiru ispred njene glave. Odvjetnica se nakon tih riječi povukla u automobil, ali Lučić nije odustajao, nagnuo se u vozilo te joj, držeći i dalje sjekiru, rekao da je šugava kurvetina, da će je ubiti, zaklati.

Nakon toga su Folo i Stepanić ušli u auto i zaključali vrata. Lučić je potom nogom razbio oba retrovizora i sjekirom udario po poklopcu motora. Vrhunac je bio kada je Lučić, trčeći za autom koji je Folo vozio u rikverc, sjekirom toliko snažno udario po suvozačevom staklu da mu je ona ostala u unutrašnjosti vozila. Sukobu su svjedočili i turisti, koji su se razbježali nakon što je Lučić počeo lamatati sjekirom.

Bivšeg policajca i glumca se u presudi tereti i da je između 15. i 17. lipnja 2016. sa svoje e-mail adrese, ali i preko radnika poručivao Josipu Galincu da mu je bolje da ne ometa podzakupce do kraja turističke sezone jer će mu inače uništiti sav namještaj i opremu u Dugoj Uvali te prijaviti bombu u turističkom naselju ne bi li mu uništio sezonu.

Tijekom suđenja Lučiću na pazinskom su sudu spomenute i tri eksplozivne naprave koje su pronađene u turističkom naselju u Dugoj Uvali nekoliko tjedana prije no što je sukob kulminirao prijetnjama smrću. U dva slučaja radilo se o komadiću plastičnog eksploziva, koji je moguće aktivirati mobitelom. Takve su se naprave nalazile na pola puta između hotela i objekta Punta koji je držao Lučićev šogor, te u depandansi hotela u kojoj je pronađena i ručna bomba. Valja napomenuti da je u tom trenutku u turističkom naselju već bilo gostiju. Uglavnom, Galinec je policiji rekao da sumnja da je eksplozivne naprave postavio upravo Lučić pa je podnio kaznenu prijavu protiv njega. Što se kasnije dogodilo po tom pitanju, je li policija utvrdila tko je odgovoran za bombe u Dugoj Uvali, zasad nije poznato.

U spis su priložene dvije e-mail poruke koje je Lučić uputio Galincu. Iz njih je jasno vidljivo na koji je način bivši policajac komunicirao s poduzetnikom.

"Baš ste lažljivi ti i ovaj tvoj sigurnjak (pretpostavljamo da misli na Igora Stepanića, op. n.), ko dva peseka ste… Ja mislio kako je tu u D. U. (Duga Uvala, op. n.) ratno stanje, bombe, mitraljezi, telefoni… tajne službe se spotiču o svoje priručne poligrafe, kad ono totalna spavaona. Ajd sad ću ja unijeti malo akcije! Osobito ako me budete zajebavali u naredna tri mjeseca i ometali me u pokušaju da pošteno zaradim ono što me pripada. Još uvijek tvrdim da nitko nikomu ništa nije dužan. DO SAD. Dugovi bi mogli nastat u narednom razdoblju, zato u cilju dobrosusjedskih odnosa predlažem da se strpiš do sredine devetog mjeseca i ne čačkaš mečku!!! Lp s Punte", sadržaj je e-maila kojeg je Galinec dobio s Lučićeve adrese 15. lipnja 2016. Već idući dan Lučić nastavlja:

"Kome ti prijetiš da neće dugo, jebem li te u te čvalje lažljive… smeće šugavo!!!!! Možeš plašit onu gladnu sirotinju koju izrabljuješ i ne plaćaš. Šugo olinjava, znam previše ljudi koje si zavaljao i uništio im živote, jebem li ti boga kojemu se ulizivački moliš svake nedjelje!!! Pazi da ne prijeđeš crvenu liniju. Ovo ti je i prvo i zadnje upozorenje!!!! GOVNJARU…"

Galinec na suđenju priznaje da su on i Lučić poslovno surađivali. Mnogima je vrlo dobro poznata povijest bolesti u Dugoj Uvali, gdje se višegodišnji sukob između nekadašnjeg posjednika, splitske tvrtke Fio&D, i vlasnika, Industrogradnje, pretvorio u krimić bez kraja. I sami smo se u više navrata uvjerili da su i jedna i druga strana tamo znale dovlačiti i polusvijet koji im je poslužio za obračun. Splitska i zagrebačka tvrtka tim su se ljudima poslije oduživale time što su im davale poslovne prostore na korištenje. Moguće je da je na taj način i Lučić dospio u Dugu Uvalu.

Inače, otvoreni sukob između splitske i zagrebačke tvrtke trajao je od 2008. do 2016. Hotel su stalno čuvali zaštitari jedne ili druge zavađene strane. Bilo je tu svega, od izbacivanja radnika iz hotela, do tučnjava. Konačno, 2016. Industrogradnja ulazi u posjed cijelog naselja, kojim danas upravlja Galinčeva tvrtka Resort Duga Uvala.

Iako je predviđena kazna Lučiću mogla biti puno viša, sudac na pazinskom sudu odredio mu je tek uvjetnu kaznu zatvora. Kao otegotne okolnosti navodi da Lučić ne poštuje pravni sustav, odnosno da se ponaša na društveno neprihvatljiv način. No, očito su kod suca prevagnule olakotne okolnosti, a one su, piše u presudi, Lučićeva neosuđivanost, činjenica da je otac dvoje malodobne djece, a posebno "da je sudionik Domovinskog rata u razdoblju od oko šest mjeseci te da je stradao u službi, prema vlastitoj izjavi".

Bivši policajac i glumac u domaćem serijalu rođen je, kako se navodi u presudi, 1972. u Rijeci. Živi u Zagrebu, srednju je školu završio u Sarajevu. U presudi mu se kao olakotna okolnost ističe sudjelovanje u Domovinskom ratu, a u istom se dokumentu navodi da je vojsku služio 1992. u Rakitju kraj Zagreba. Pritom nije dobio nikakvo odlikovanje ili čin. Mjesečno, piše u presudi, Lučić ostvaruje 3.700 kuna mirovine te prima mjesečnu rentu radi stradavanja u službi od 2.600 kuna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater