POLICIJSKA AKCIJA

GLAS ISTRE U POLICIJSKOM PRESRETAČU. Čak 37 Puljana ulovljeno je s mobitelima!

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Velik broj, čak 47 utvrđenih prekršaja, rezultat su današnje prometne akcije PU Istarske u kojoj se od 9 do 14 sati obavljala kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela u vožnji.

- U samo pet sati akcije policijski službenici utvrdili su ukupno 47 prekršaja, od čega čak 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri ostala prekršaja, pojašnjavaju iz Policijske uprave istarske.

Naša ekipa bila je uz policiju u akciji, u njihovom presretaču marke Audi A4. 

- Iako mobitel odvraća pozornost vozača i time oni ugrožavaju vožnju, veći je problem kad vozač tijekom vožnje tipka na mobitelu, nego kad razgovara, upozorava Pejo Mandir, policijski prometnik koji spretno rukuje volanom policijskog presretača.

Na suvozačevom mjestu bila je Alesandra Jurić Vuksanović, prometna policajka koja tijekom vožnje zajedno s Mandirom pomno prati vozače u prometu. Fokus današnje akcije im je na dvije stvari - jesu li vozači vezani i koriste li nepropisno mobitel.

Sjedeći na stražnjem mjestu presretača, uvjeravamo se da su Mandir i Jurić Vuksanović profesionalan i složan tim. Već nakon nekoliko minuta primjećuju mobitel u rukama vozača koji ulazi u kružni tok pokraj Pula City Malla i Harvey Normana. U sljedećem trenutku nalazimo se iza uočenog vozača i utvrđujemo da i dalje koristi mobitel. Presretač mu signalizira da se isključi iz prometa, vozač priznaje pogrešku i zbog počinjenog prekršaja zarađuje novčanu kaznu od 1.000 kuna.

Budući da ju je platio na licu mjesta, ona tada iznosi 500 kuna. Isto toliko iznosi i kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa, potvrđuju nam prometni policajci i napominju da ako se plati u roku od tri dana, kazna je upola manja.

Da Puljani više poštuju obavezu vezivanja nego korištenje mobitela potvrđuje i činjenica da su iduća dva vozača također dobila kaznu zbog mobitela. Pri provjeri, ustanovilo se da oboje već imaju opomenu u posljednjih godinu dana, zbog čega je novčana kazna bila neophodna.

Iako potrebe za velikim brzinama koje ovakav automobil može dostići nije bilo, adrenalina nije manjkalo. Time se uvjeravamo kako se radi o uzbudljivom, ali i opasnom poslu.

Mandir nam veli kako su rijetki slučajevi da vozač bježi, nakon što mu se signalizira da se isključi iz prometa. Kad se to i dogodi, najčešće je to u noćnim smjenama, ali uskoro shvate kako je bježanje od presretača skoro pa nemoguća misija, odgovara nam.

Policajci se naslušaju svakakvih izlika i opravdanja kada zaustave vozača zbog nekog prekršaja, što svakako nije novost. To nam potvrđuju i sugovornici.

"Bolji izbor je uložiti žalbu ako smatraju da je to potrebno, nego gubiti vrijeme na smiješne izlike", kažu.

Policijska uprava istarska apelira na vozače da se prije svake vožnje obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje.

- Mobitel je moguće koristiti tijekom vožnje za razgovor samo ako je u potpunosti handsfree, navigacija je dopuštena samo ako se mobitel nalazi na držaču, a korištenje mobitela za volanom samo ako je auto parkiran i ugašen, pojašnjavaju iz PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of