ne nasjedajte!

Nove računalne prijevare u Istri: Pokušavali prodati multipraktik i dječji bicikl preko interneta, ostali bez novca

| Autor: Glas Istre
(Foto: PU Istarska)

(Foto: PU Istarska)


Pazinska policija zaprimila je prijavu 21-godišnjakinje koja je na internetskom oglasniku oglasila prodaju multipraktika, nakon čega ju je putem internetskog oglasnika kontaktirala nepoznata osoba i poslala oštećenoj poveznicu navodne dostavne službe. Oštećena je ulaskom u poveznicu, kako bi primila dogovoren novčani iznos, unijela broj bankovne kartice i CVV broj s poleđine svoje bankovne kartice, nakon čega je shvatila da joj je s računa skinuto nekoliko stotina eura.

Žrtva računalne prijevare postao je i 29-godišnjak koji je na internetskom oglasniku objavio prodaju dječjeg bicikla. Putem aplikacije mu se javila nepoznata osoba koja je od njega zatražila da mu dostavi podatke o računu radi uplate te mu je radi transakcije poslala link aplikacije "payprotect" dostavne službe na koju će mu izvršiti traženu uplatu. Naknadno je od njega zatražila da mu dostavi i podatke od m-tokena što je oštećeni i učinio, da bi potom shvatio da mu je s računa skinuto nekoliko tisuća eura.

Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ovih događaja i pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater