traga se za počiniteljem

Labinjanu usred dana provalio u kuću i ukrao nakit

| Autor: Glas Istre
(Foto PU istarska)

(Foto PU istarska)


Nepoznati je počinitelj tijekom dana 11. travnja provalio u kuću na području Labina te otuđio razni nakit, čime je oštetio 69-godišnjeg vlasnika za zasad nepoznati novčani iznos.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju što bržeg pronalaska počinitelja.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da u cilju zaštite svoje imovine poduzmu neke osnovne mjere samozaštite.

Provale u obiteljske kuće i stanove, osim materijalne štete, za posljedicu imaju i narušavanje intime doma žrtava, što tim kaznenim djelima daje dodatnu težinu, odnosno umanjuje subjektivni osjećaj sigurnosti građana u njihovom vlastitom domu.

Provalnici djeluju upravo u vrijeme kada u domovima nema njihovih vlasnika pa stoga u vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja treba pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Stoga, u cilju prevencije provala i krađa iz domova, policija preporuča poduzimanje odgovarajućih i jednostavnih mjera samozaštite: 

 • zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
 • ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
 • ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće ili ispod kamena)
 • ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
 • ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama o tome da ste odsutni iz svog doma
 • ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni
 • novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer počinitelji najprije traže upravo na tim mjestima
 • zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
 • spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti,
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 

Također,  ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika  ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite osobni opis počinitelja, a ako se udaljio vozilo, marku vozila i registracijsku oznaku.

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

Kako bi se građani osvijestili o sigurnosti svog doma i kako bi se smanjila mogućnost provala, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave istarske izradili su letak ''Kao smanjiti mogućnost provale u kuće i stanove''. U letku građani mogu kroz nekoliko jednostavnih pitanja vidjeti koliko je njihov dom siguran od provale. Odgovorite i vi na pitanja i provjerite sigurnost svog doma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini