računalna prijevara

Čuvajte podatke: Umažan mislio da je zaradio na kriptovalutama, a onda ostao bez više stotina eura

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Umaška policija istražuje slučaj u kojemu je 57-godišnjak postao žrtva računalne prijevare.

Naime, muškarac je 12. veljače dobio poziv nepoznatog muškarca koji mu je rekao da mu se na račun treba prebaciti zarada od trgovine kriptovalutama, ali da prvo mora instalirati odgovarajuću aplikaciju na svoj mobilni uređaj.

Oštećeni je nepoznatoj osobi na njegovo traženje dao podatke svojeg bankovnog računa, mobilne bankovne aplikacije i PIN broj, kao i fotografiju svog osobnog dokumenta, a potom mu je pročitao kodove iz aplikacije.

Nakon upute da ne otvara aplikaciju u narednim satima te da će mu nakon toga biti uplaćen iznos od više tisuća eura, oštećeni je naknadno primijetio da mu s računa nedostaje novac. Muškarac je na taj način oštećen za više stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima. Ujedno upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno i štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima. 

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum