ugljični monoksid

Novi detalji tragedije u Rijeci: Smrt u ovakvim slučajevima dolazi brzo, evo kako spriječiti trovanje

| Autor: Vladimir MRVOŠ
U krugu Svemirka Miočić, glasnogovornica PU PG i liječnik Matej Bura (Foto Vladimir Mrvoš, arhiva Novog lista)

U krugu Svemirka Miočić, glasnogovornica PU PG i liječnik Matej Bura (Foto Vladimir Mrvoš, arhiva Novog lista)


Jedna žena smrtno je stradala, a muškarac teško ozlijeđen u subotu u stanu u Rijeci, najvjerojatnije zbog trovanja ugljičnim monoksidom, izvijestila je u nedjelju riječka policija.

Unatoč pruženoj medicinskoj pomoći, 58-godišnja žena je umrla, dok se 60-godišnji muškarac nalazi na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Tragedija se dogodila na Kozali, na samom početku ulice Drenovski put.

– Policija je u subotu oko 12 sati zaprimila dojavu da je u stanu u Rijeci pronađeno dvoje ljudi bez svijesti. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su zatekli djelatnike Hitne medicinske pomoći (HMP) i pripadnike Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Rijeka koji su ušli u stan i navedene osobe iznijeli, kao i plinsku peć za grijanje što se nalazila u stanu.

Unatoč pruženoj medicinskoj pomoći, 58-godišnjakinja je nažalost preminula i njezino tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci na obdukciju da bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Provedenim očevidom utvrđeno je da su se spomenute osobe nalazile u stanu u kojemu se za grijanje koristila plinska peć te su prilikom ulaska u stan vatrogasci izmjerili visoku koncentraciju ugljičnog monoksida.

Po završetku kriminalističkog istraživanja sve utvrđene činjenice dostavit će se nadležnom državnom odvjetništvu, rekla je glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Svemirka Miočić.

Bez mirisa i okusa

Izvanrednu konferenciju za novinare sazvao je i KBC Rijeka gdje se na liječenju nalazi 60-godišnji hrvatski državljanin koji je teško ozlijeđen, a o njegovom zdravstvenom stanju izvijestio je dežurni liječnik Matej Bura.

– Primljeni pacijent nalazi se na odjelu intenzivnog liječenja, njegovo stanje je kritično i u ovom trenutku teško je davati neke prognoze, rekao je Bura.

Prvi na mjestu tragedije, uz djelatnike HMP-a, bili su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka koji su izmjerili visoku koncentraciju ugljičnog monoksida u prostorima gdje su se nalaze nastradale osobe.

Riječ je o bezbojnom plinu, bez mirisa i okusa, koji ne iritira sluznice, što ga praktički čini neuočljivim dok ne postane prekasno.

– Ugljični monoksid nastaje kao produkt izgaranja tvari što sadrže ugljik bez dovoljne količine kisika u zraku, što se u kućanstvu događa pri gorenju drva u kaminu ili pećima te kod plinskih pećnica, uključujući i plinske bojlere.

Osim toga, njime obiluju i automobilski ispušni plinovi, što može biti posebno opasno ako upalite auto u zatvorenoj garaži, a zatim ga pustite da radi kako bi se motor zagrijao, kaže Boris Kauzlarić, zapovjednik smjene u JVP-u Rijeka.

U sezoni grijanja koja je tek počela, iz žurnih službi, policije, hitne pomoći i vatrogastva, napominju da, kako bi se ovakve tragedije izbjegle, treba redovito održavati dimnjake i plinske instalacije, poput bojlera te servisiranje i redovito održavanje prepustiti ovlaštenim serviserima.

Brza smrt

Nije opasan samo klasični plin, kojim se napajaju trošila, već je opasniji ugljični monoksid jer je riječ o plinu bez mirisa i okusa. Ugljični monoksid i kisik veliki su rivali što se tiče vezanja za hemoglobin. Najveći je problem što ugljični monoksid ima 150 do 300 puta veći afinitet prema hemoglobinu od kisika. To znači da će i manja koncentracija ugljičnog monoksida u zraku »istisnuti« kisik iz krvotoka, što će rezultirati kliničkom slikom gušenja.

U zimskim mjesecima kada se zagrijavaju prostorije, treba ih redovito provjetravati. Već pri koncentracijama iznad 1 posto, ugljični monoksid onesvješćuje svoju žrtvu već nakon nekoliko udaha, a smrt nastupa već za nekoliko minuta, brzo i bezbolno, praktički neprimjetno. Jedna od preventivnih mogućnosti je i detektor ugljičnog monoksida, koji informira alarmom o opasnoj koncentraciji ugljičnog monoksida u prostoriji.

Kako spriječiti trovanje

Da bi se spriječilo trovanje ugljičnim monoksidom, treba redovito prozračivati prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža, odnosno sve prostorije gdje se koristite razne peći za grijanje. Isto tako ne treba ostavljati da auto »radi« u zatvorenoj garaži kako bi se zagrijao, a kada se izveze iz garaže, treba ostaviti garažna vrata još neko vrijeme otvorena kako bi se prostorija prozračila. Kupaonicu ne treba zaključavati u slučaju kada se tuširate ako koristite plinski bojler, da bi se moglo ući ako zatrebate pomoć. Jednom godišnje ovlašteni dimnjačar treba pregledati dimnjak, a instalaciju bojlera, peći i štednjaka treba prepustiti ovlaštenim serviserima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini