ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

"Tražili su milijune u kriptovalutama": Hrvat i Nijemac i formalno optuženi zbog bombi u Rijeci i Opatiji

| Autor: Hina
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnice protiv hrvatskog i njemačkog državljanina zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda na širem riječkom području u travnju i svibnju ove godine, izvijestili su iz tog ŽDO.

Optužnica je podignuta na Županijskom sudu u Rijeci protiv 34-godišnjeg hrvatskog državljanina i 53-godišnjeg njemačkog državljanina nakon provedene istrage zbog počinjenih pet kažnjivih djela iznude, isto toliko kažnjivih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kažnjivih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te jednog djela krivotvorenja isprave.

Tereti ih se da su od 16. travnja do 28. svibnja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postavljali improvizirane eksplozivne naprave u blizini objekata u vlasništvu hotelskog društva i trgovačkog društva. Prvu napravu postavili su 17. travnja pored hotela u Opatiji i potom, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3,9 milijuna eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava te da će ih aktivirati ako im se ne ispune zahtjevi.

21. svibnja su u blizini trgovačkog centra u Rijeci postavili i aktivirali jednu improviziranu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu. Potom su ponovili zahtjev za isplatom, ovog puta 4,6 milijuna eura u kripto valuti. Još jednu eksplozivnu napravu su postavili i aktivirali kod upravne zgrade trgovačkog društva 28. svibnja. Pronađene su još dvije eksplozivne naprave u blizini, no njih nisu uspjeli aktivirati, navodi ŽDO u Rijeci.

ŽDO u Rijeci u priopćenju ne navodi o kojim je tvrtkama riječ, no to su hotelsko društvo Liburnia riviera hoteli i trgovačko društvo Plodine.

Eksplozivne naprave postavljali su kod hotela Ambasador u Opatiji te trgovačkih centara Plodina u Rijeci i Kostreni, te kod upravne zgrade Plodina na Pećinama u Rijeci.

Obojica su zadržani u istražnom zatvoru, u kojem se nalaze od uhićenja, 29. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini