PU LIČKO-SENJSKA

Afganistanci sve češće i sami postaju šverceri migranata. Jedan napao policajce

| Autor: Marin Smolčić
Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)

Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)


Afganistanski ilegalci sve učestalije prevoze u RH svoje zemljake. Bilo je naguravanja s policijom, a svi uhićeni su odjednom zatražili međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj

Čini se kako je benevolentna klima državnog vrha RH prema ilegalnim migrantima počela davati neočekivano loše rezultate. Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalistička istraživanja nad tri osobe. Sumnja se da su počinile kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama članicama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

U subotu, 16. rujna, u jutarnjim satima na području Korenice, zaustavljeno je osobno vozilo s bosansko-hercegovačkim tablicama. Za volanom je bio 24-godišnji državljanin Afganistana, a s njim u automobilu još devet osoba bez dokumenata. Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je vozač prevozio osobe iz koristoljublja te da su one ilegalno prešle granicu. Svi putnici izrazili su namjeru za međunarodnom zaštitom i prevezeni su u Prihvatilište za tražitelje azila.

Dodatno, 24-godišnji Afganistanac je osumnjičen i za napad na policijskog službenika tijekom postupanja. Uhićen je zbog naguravanja i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

Također u subotu, ali na području Rakovice, policijski službenici su zaustavili automobil s njemačkim tablicama. Vozio ga je 21-godišnji Afganistanac, dok mu je suvozač bio 24-godišnji Afganistanac. S njima u vozilu bilo je pet stranih državljana bez dokumenata.

Kao i u prvom slučaju, i ovi strani državljani izrazili su namjeru za međunarodnom zaštitom i prevezeni su u Prihvatilište za tražitelje azila. Vozač i suvozač osumnjičeni su za ilegalni prijevoz i protiv njih će biti podnesena kaznena prijava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of