SLUČAJ IZ TARA

Nijemac pokušao ubiti istarskog policajca nožem. Međutim, postavlja se pitanje je li ga policajac, koji je bio van službe, uopće smio ganjati

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija

Ilustracija


Na Županijskom sudu u Puli nastavljeno je suđenje mladiću iz Njemačke (31) kojeg se optužuje da je lani na porečkom motodromu između Poreča i Tara, otprilike u ovo doba godine, pokušao usmrtiti policajca nakon što mu je provalio u privatni prostor, te da je počinio još niz kaznenih dijela.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Puli je 28. lipnja 2022. godine, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 31-godišnjeg državljanina Savezne Republike Njemačke zbog počinjenja kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju, teške krađe i prisile prema službenoj osobi u pokušaju.

Točnije, tereti ga se da je u popodnevnim satima 24. siječnja 2022. u naselju Rošini kod Tara u nakani da liši života 47-godišnjeg policajca, inače vlasnika tvrtke u čiji je prostor provalio, i to da bi spriječio da bude uhvaćen, ubo policajca nožem u predjelu prsnog koša. Srećom, do smrtnog ishoda oštećenika nije došlo jer nije ozlijeđen neki vitalni organ. Valja napomenuti da policajac tada nije bio na dužnosti.

Nijemca se tereti i da je isti dan nasilno ušao u prostor motodroma i ukrao alat i računalnu opremu. Također, tereti ga se da je 17. siječnja iste godine na nogometnom igralištu uporabom odgovarajućeg alata razbio staklo na samoposlužnom automatu za piće i ukrao određeni broj limenki piva i drugih artikala.

Kako bilo, nakon događaja s nožem, policija ga je ubrzo pronašla, no on je pružao otpor, pa ga se također tereti da je, kako bi onemogućio policijske službenike da ga legitimiraju, prema njima mahao nožem, no oni su ga uspjeli svladati. Treba podsjetiti i da se od tada mladić nalazi u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Uglavnom, danas je na redu bilo ispitivanje svjedoka, i to oštećenog policajca i djevojke koja je u to vrijeme radila u obližnjem kafiću. Iskaz policajca bio je manje-više očekivan i bez mnogo novosti, no ono što je iznijela djevojka baca neko novo svijetlo na čitav događaj, što bi na koncu moglo ići u prilog obrani.

Naime, radi se o tome da su policajac i njegov poznanik, nakon što su pregledali nadzorne kamere i pronašli mladića, gonili ga iako nije predstavljao neposrednu prijetnju, a na terenu su se već nalazili policajci na dužnosti. Jer, važno je napomenuti još jednom da oštećeni policajac tada nije bio na dužnosti, a njegov je poznanik tijekom potjere za mladićem u ruci držao neku vrstu štapa. Primjedbe na iskaz policijskog službenika imala je obrana, odnosno braniteljica Marija Budimir.

"Obrana smatra da je svjedok (policajac, op.n.) pomiješao svoju ulogu policajca i prava koja ima kao privatna osoba, a sve obzirom da su - u trenutku kada on i drugi svjedok kreću, trčeći i vičući sa šipkom, prema mom branjeniku, trčeći i vičući - tamo bili prisutni policijski službenici jer još uvijek traje očevid. Ovdje je važno što to njihovo trčanje i palica, uz viku, predstavljaju u očima mog branjenika. Za njega je to napad na njegov tjelesni integritet, a njegov prethodni napad na imovinu ne otvara pravo za napad na njegov tjelesni integritet, osobito uz činjenicu da je od napada na imovinu do tog događaja prošlo tri sata", kazala je Budimir.

Na njeno pitanje policajcu je li njegov poznanik imao nešto u ruci prilikom gonjenja mladića, on je odgovorio da ne zna. Također ga je pitala zašto nije obavijestio policiju kada je saznao gdje se nalazi provalnik.

"Krenuo sam instinktivno. Mladić je sjedio na tlu, licem prema meni. Sjedio je ili čučao, nisam siguran. Krenuli smo prema njemu da vidimo tko je, pa se on pridignuo i krenuo prema šumi. Vikao sam mu da stane i sustizao sam ga, a on se potom naglo okrenuo i zamahnuo prema meni. U ruci je imao i jednu crnu kacigu. Odmah sam osjetio peckanje u predjelu prsa i vidio krv. Bio sam u šoku, ali smo odmah išli do ulaza u motodrom i čekali hitnu", kazao je policajac koji, inače, taj posao radi od 1994. godine.

Sljedeća rasprava zakazana za 1. veljače. Tada će se ispitati vještaci, točnije toksikolog i vještak sudske medicine, te još jedan svjedok.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater