pod sumnjom u trgovinu DJECOM

Ministarstvo se oglasilo o Hrvatima uhićenima u Zambiji. Među njima su gitarist Hladnog piva i poznati aktivist

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Zambijska policija uhitila je 7. prosinca četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga, pisao je Jutarnji list.

Među uhićenima su gitarist Hladnog piva, zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar i poznati aktivist za ljudska prava.

Prijatelji uhićenog gitariste neslužbeno kažu da su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko tjedana otišli po njega. Vijest da su uhićeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhitili četiri para hrvatskog podrijetla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Zato u suradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o posvojenju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Policija je dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca s četvero djece kongoanskog podrijetla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene. Dan poslije, 7. prosinca u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhitili četiri para hrvatskog podrijetla, zajedno s djecom. Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb.

"Preliminarna istraga pokazuje da dokumenti u vezi s posvajanjem četvero djece za koje se vjeruje da su izdani od strane kongoanskih vlasti nisu autentični, te je u tu svrhu angažiran ured generalnog konzulata Konga. Provodi se istraga", rekao je za zambijske medije policijski zapovjednik Mweemba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater