na optuženičkoj klupi u Pazinu

Prevozio ilegalne migranate za 1.500 kuna. Osuđen je na 13 mjeseci zatvora

  Krivim je proglašen jer je 21. prosinca 2020. godine u poslijepodnevnim satima, nedaleko od benzinske postaje Ine u Pazinu, prema uputama nepoznate muške osobe, za iznos od 1.500 kuna, preuzeo troje državljana Kosova te unajmljenim Fordom Focusom daruvarske registracije krenuo prema granici sa Slovenijom. No, policija ih je zaustavila u Livadama

| Autor: Marica Košta
Ilustracija/Arhiva

Ilustracija/Arhiva


Zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma, 30-godišnji Dejan Koren iz Sesveta, koji je prevozio trojicu državljana Republike Kosovo, na Općinskom sudu u Pazinu osuđen je na 13 mjeseci zatvora. Budući da je prethodno na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama pravomoćno uvjetno osuđen na godinu dana zatvora, sud je opozvao uvjetnu osudu pa je Korenu uz osudu za prebacivanje stranih državljana pridodana i ova za drogu. Izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine. 

Krivim je proglašen jer je 21. prosinca 2020. godine u poslijepodnevnim satima, nedaleko od benzinske postaje Ine u Pazinu, prema uputama nepoznate muške osobe, za iznos od 1.500 kuna, preuzeo troje državljana Kosova te unajmljenim Fordom Focusom daruvarske registracije krenuo prema granici sa Slovenijom. Time je "iz koristoljublja pomogao stranim državljanima da se nezakonito kreću i borave u Hrvatskoj te im pokušao omogućiti da nedozvoljeno izađu iz Hrvatske i kreću se po drugoj članici EU i potpisnici schengenskog sporazuma", piše u presudi. No, u tome su ga spriječili policijski službenici koji su vozilo zaustavili u Livadama na području Općine Buje te uhitili vozača pa njega i ilegalne migrante odveli u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Sud je smatrao da je otegotna okolnost činjenica da je Dejan Koren u tri navrata kažnjeno osuđivan te u tri navrata prekršajno kažnjavan. Na Županijskom sudu u Zagrebu je zbog pomaganja u prijevari 2018. osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 2019. je zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama uvjetno osuđen na godinu dana zatvora s rokom provjeravanja od tri godine, a godinu dana kasnije kažnjen je bezuvjetnom zatvorskom kaznom u trajanju od osam mjeseci zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade u nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Prekršajno je kažnjavan u Sisku, Zagrebu i Sesvetama, i to zbog prometnih prekršaja, prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga te prekršaja iz Zakona o oružju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater