PLATIT ĆE "MASNE" KAZNE

Pula: Jedan vozio pod utjecajem alkohola, dvojica odbila testiranje na droge

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Cropix)

Ilustracija (Foto Cropix)


Policijski službenici Policijske postaje Pula jučer su oko 1.10 sati na kolniku Carlijeve ulice zaustavili i kontrolirali 33-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao osobnim automobilom Citroen, pulskih registracijskih oznaka te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio. Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Istoga dana oko 3.05 sati na Valdebečkom putu policijski službenici zatekli su vozilo Ford, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljanin. Obavljenom kontrolom utvrdili su kako vozač posjeduje 2.3 grama marihuane te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio. Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna od 15.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Posljednji nesavjesni vozač u nizu zatečen je 3. studenoga oko 00.25 sati na kolniku Dobriline ulice dok je upravljao osobnim automobilom Renault, pulske registracijske oznake pod utjecajem alkohola od 1.88 promila. Policija je 29-godišnjaku izrekla novčanu kaznu od 10.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Policija upozorava da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Stoga apeliramo na vozače da se ponašaju savjesno u prometu kako bi na taj način sačuvali svoju i tuđu sigurnost i spriječili neželjene posljedice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater