NAJNOVIJE


PULA: PRIPREMNO ROČIŠTE U PREDMETU PROTIV CHIARE PAŠIĆ I MALOLJETNICE

Suđenje za ubojstvo trogodišnjeg dječaka počinje idućeg petka

(N. LAZAREVIĆ)

Na Županijskom sudu u Puli jučer je ujutro održano pripremno ročište u predmetu protiv Chiare Pašić i maloljetnice koje su optužene za teško ubojstvo trogodišnjeg Chiarinog sina Denisa Pašića u svibnju 2017. godine u Puli. Obje su optuženice pred sutkinju Gabrijelu Marčeta Ferić dovedene iz pulskog zatvora u kojemu su pritvorene od stravičnog ubojstva. Maloljetnu optuženicu koja je bila štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli u ovom postupku brani odvjetnik Pavle Peršić, dok Chiaru Pašić brani odvjetnik Davor Štorga.

Budući da je pripremno ročište zatvoreno za javnost, doznajemo da je tijekom sat i pol vremena dogovoreno što će se od dokaza izvoditi u postupku te da je rasprava zakazana za 19. siječnja. Budući da je jedna od optuženih maloljetnica, u dobi od samo 14 godina, rasprava će se odvijati iza zatvorenih vrata, a iz istog je razloga upitno hoće li objava presude biti javna.

Zajedničko i dogovoreno ubojstvo

Chiaru Pašić i maloljetnicu pulsko Županijsko državno odvjetništvo u Puli tereti da su 23. svibnja 2017. zajedno i dogovorno, u stanu na adresi Akvilejski prilaz u Puli, ugušile trogodišnje dijete, a zatim mrtvo tijelo odnijele do obale mora bivše vojarne Vallelunga i tamo ga bacile u more.

Ubojstvo malenog Denisa Pašića otkriveno je 24. svibnja ujutro nakon što je njegova majka odvela policiju nedaleko od lučice Mandrač, do mjesta gdje je u plićini pronađeno njegovo beživotno tijelo. Chiara Pašić je naime nekoliko sati nakon ubojstva, oko ponoći, pokušala zavarati policiju tako što je otišla u pulsku postaju i prijavila nestanak djeteta.

Policajcima je ispričala da je dječaka oko 18 sati ostavila da se igra u dvorištu i nadgledala ga s terase stana na drugom katu u Akvilejskom prilazu 2. Navodno ga oko 18.30 sati više nije bilo u dvorištu pa ga je krenula tražiti po gradu, a nakon što ga do ponoći nije našla, policiji je prijavila njegov nestanak. Policiji je dojava majke od početka bila sumnjiva, ali je ipak pokrenuta potraga za dječakom koja je trajala cijelu noć…

U jutarnjim satima 24. svibnja Chiara Pašić prestaje s lažima i odvodi policajce do mjesta gdje je s maloljetnicom bacila tijelo svojeg trogodišnjeg sina. Istražiteljima je odmah bilo jasno da se radi o nasilnoj smrti jer je dječak imao vidljive ozljede po vratu, onakve kakve nastaju gušenjem. Tijekom istog dana, tog 24. svibnja, policija je na razgovor privela više osoba, a kasno poslijepodne zbog sumnje da su povezane za zločinom uhićene su tri osobe: Chiara Pašić, maloljetnica i još jedan muškarac kojeg se istraživalo zbog mogućeg prikrivanja ubojstva.

No, Državno odvjetništvo je okončavši istragu podignulo optužnicu samo protiv majke i njezine maloljetne prijateljice za teško ubojstvo jer nije bilo dokaza da je spomenuti muškarac počinio ili prikrivao kazneno djelo.

Ubojstvo malenog Denisa Pašića šokiralo je građane, pod lupom su se našle institucije koje su mogle i trebale ranije poduzeti mjere koje bi onemogućile ovakvu tragediju. Građani su prije svega bili ogorčeni na propuste djelatnika pulskog Centra za socijalnu skrb, a kasnijim inspekcijskim nadzorom nadležnog Ministarstva utvrđeni su teški propusti u predmetu Chiare Pašić.

- Provedenim upravnim nadzorom utvrđeni su propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke Chiare Pašić te su u vezi s tim nepravodobno poduzimane mjere za zaštitu djeteta te su utvrđene nepravilnosti u primjeni mjera obiteljsko-pravne zaštite prema oba djeteta Chiare Pašić, odgovoreno nam je tada iz Ministarstva.

Odbijala psihijatrijsko liječenje

Iz razgovora novinara s Chiarinom majkom Ritom Rojnić te prijateljima i poznanicima Chiarinog pokojnog djeda doznalo se da je Chiara još od 15. godine imala psihičkih problema zbog kojih se trebala liječiti, ali je to uporno izbjegavala. Nakon što je kao maloljetnica prvi put postala majka, skrb o njezinom prvom djetetu dobila je Chiarina majka.

Sama Chiara je s 18 godina pobjegla iz obiteljskog doma i iz Pule i sve do 32. godine ostaje živjeti u Bosni i Hercegovini gdje se u selu Elezovići, kod Velike Kladuše, udala za Rešida Pašića te s njim dobila sina Denisa. Nakon ubojstva dječaka Rešidova sestra novinarima je ispričala da je Rešid osuđen na tri godine zatvora jer je Chiaru istukao nakon što ju je zatekao u krevetu sa susjedom. Čini se da je nakon tog incidenta i zatvaranja Rešida Chiara u prosincu 2016. došla sa sinom u Pulu i uselila se k djedu koji je ubrzo umro. Chiara je ostala živjeti u stanu u Akvilejskom prilazu, pomagala joj je majka Rita, a Chiara se pulskom Centru za socijalnu skrb obratila kako bi riješila rastavu braka te zatražila socijalnu pomoć…

Susjedi iz Akvilejskog prilaza nisu znali mnogo o Chiari. Bili su šokirani ubojstvom dječaka za kojeg se, barem koliko su oni mogli primijetiti, majka dobro brinula. Nekolicina susjeda prisjetila se da su petnaestak dana prije okrutnog ubojstva trogodišnjaka s Chiarom često viđali jednu djevojčicu. A ta je djevojčica bila štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli iz kojeg je pobjegla… Zajedničkim poznanicima njih su se dvije predstavljale kao sestre. Što se točno zbivalo 23. svibnja kada su maloljetnica i Chiara ubile malenog Denisa i bacile njegovo tijelo u more kod Mandrača znaju samo njih dvije. I tako će najvjerojatnije ostati jer će suđenje biti zatvoreno za javnost.

Maleni Denis Pašić pokopan je u krugu obitelji 1. lipnja 2017. godine u selu Elezovići kod Velike Kladuše. Njegovog oca Rešida pravosudni policajci koji su ga dopratili iz zatvora nisu ispuštali iz vida, a cijelo selo bilo je u dubokoj boli. (Marica KOŠTA)