GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Freestyler juha

| Autor: The Outlaw Chef


Naš život omeđen “sociološkim normama" najčešće isprepliću dvije moći. Te dvije moći su: moć koncentracije i moć distrakcije. Koncentracija evoluira u snagu, novac i unutarnji mir, dok distrakcija evoluira u distrukciju.

Distrakcijom se koriste tvoji neprijatelji, koji hodaju uz tebe u tvojem privatnom i profesionalnome životu, umaskirani u "ovčje runo". Ispod tog "ovčjeg runa" najčešće se nalazi nekakva podla hijena.

Jedina moć koju hijena posjeduje je distrakcija. Alati koje hijena koristi za plasiranje distrakcije su: podilaženje, laskanje, galama, vrijeđanje i omalovažavanje. Jednim kada ovoga postanete svijesni, vrlo teško da vas i dalje ovi alati koje koriste "prerijske hijene" mogu udaljiti od vašeg cilja, profesionalne etike ili unutarnjeg mira. Kada postanete svijesni ovih alata koji pomažu u podizanju distrakcije, za vrijeme njihova djelovanja prema vama, više ne čujete ništa drugo osim lajanja hijena koje asocira na histeričan smijeh…

Dakle ostane nam samo koncentracija, ona je put u vječnost, mir i zonu stvaranja… Ja sam se tako koncentrirao, zagledavši se u svoju praznu zdjelu za juhu te ju u opuštenom stanju, pogonjen muzikom s YouTubea "Freestyler" od Bomfunk MC’sa pretvorio u "Freestyler Juhu"… Zanima vas što sam sve stavio unutra? … Dakle… Krenimo!

Freestyler juhaFreestyler juha

Sastojci:

  • 1 feta domaće ljute slavonske kobasice
  • 1 jaje
  • 3 do 4 cherry pomidora
  • 5 dag listova divljeg maslačka
  • 5 bobica svježe borovnice
  • 10 dag karfiola
  • pola glavice manjeg luka
  • nekoliko listova karfiola
  • 3 borovnice
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 mrkva
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • grančica ružmarina

Priprema:

Na ribežu na srednje sitno naribajte mrkvu i karfiol. Oštrim nožem usitnite pola glavice luka. Oštrim nožem usitnite i listove i stabljiku karfiola. Odrežite jednu fetu ljute domaće slavonske kobasice - ona je "duša" ovog jela.

Razrežite na pola otprilike pet bobica svježe borovnice. Razrežite na polovine tri cherry pomidora. U jednu veću zdjelu stavite narezani luk, listove divljeg maslačka i karfiol u manjim komadima. U drugu zdjelu stavite naribani karfiol i mrkvu.

U tavi na vrelom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri stavite pržiti naribani karfiol i mrkvu, komadiće karfiola, nasjeckane listove karfiola, tanko nasjeckan luk.

Nakon 3 do 4 minute prženja dodajte trećinu čajne žličice cvijeta morske soli i trećinu čajne žličice crnog friško mljevenog papra. Sve lagano izmiješajte pa dodajte 1,5 dcl vode neka se lagano dinsta.

Nakon 7 minuta dinstanja, dodajte svježe listove divljeg maslačka. Juhu povremeno lagano promiješajte.

U metalnu kaciolu otvorite jaje pa u njega stavite fetu slavonske ljute kobasice koju ste lagano pržili 30-ak sekundi sa svake strane na vrelom maslinovom ulju. Takvo jaje s fetom ljute kobasice inserirane u bjelanjak umetnite s kaciolom u kipuću vodu i pustite neka se  minutu i pol-dvije kuha u kipućoj vodi. Jaje zatim izvadite iz kipuće vode i pustite da se ocijedi od vode u kojem je prokuhano.

Na manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju s grančicom ružmarina pržite tri minute na strani koji su razrezani cherry pomidori pa ih maknite s izvora topline.

Slaganje tanjura

Uspite juhu s povrtnim sadržajem u duboki tanjur ili zdjelicu. Ubacite unutra naše jaje koje ste uroniti u kipuću vodu zajedno s fetom ljute kobasice. Sa strane po površini juhe ubacite pržene cherry pomidore i pet bobica svježe borovnice razrezane na polovice, a možete ubaciti i nekoliko žutih cvjetova svježeg maslačka i grančicu ružmarina…

Dobar vam tek, dragi čitatelji. Uživajte u kompletnom doživljaju okusa koje nudi ova "Freestyler Juha" i, zapamtite, moć leži u vašoj koncentraciji, ne dopustite nikome da ju ukrade ili naruši… Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater