gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Paranoid Rižoto

| Autor: The Outlaw Chef


Noć je. Taman sam legao s ciljem da zaspim. Mjesec vani sija pa je sve osvijetljeno njegovim žućkastim odsjajem. Vani, tu odmah ispred prozora, maslina i palma imaju noćni ples progonjeni noćnim povjetarcem, njihove se grane ritmički isprepliću pa onda opet rastavljaju…

I dok je tijelo tonulo u san, a moja misao slobodna lebdjela po sobi, nečujnim zvukom noćnog šapta baš kao da slušam nekakvu duhovnu radio postaju, počeo sam slušati sljedeće poruke…

"Ego je našnajopasniji neprijatelj, iako je dio nas samih… I ako mu dopustiš da preuzme kontrolu nad tobom, iz tebe uskrsne moćna psihološka nakaza. Pohlepa i moć, njegova su najomiljenija hrana…. Snovi bez cilja su samo snovi, koji su te skrenuli s puta i naveli da se izgubiš u labirintu vlastitih želja. Ali ako na snove dodaš prstohvat ili dva discipline ili još i važnije upornosti, imaš šanse okusiti sladak i opojan okus uspjeha…Bez predanosti nećeš nikada započeti nešto. Bez discipline nećeš nikada završiti nešto... Snovi bez ciljeva su samo snovi …"

I onda sam onako uljuljkan u san i utonuo u zonu vlastite podsvijesti, ničim izazvan postavio sam sebi sljedeće pitanje u nadi da ću isto tako ničim izazvan dati sam sebi i adekvatan odgovor: "Kome mogu vjerovati?". I odgovor je stigao očekivanom gotovo trenutnom brzinom: "Nikada ne vjeruj nikome izvan vlastitog uma, jer je i Vrag nekada bio anđeo".

I upravo što sam unutarnjim misaonim glasom završio ovu zadnju izjavu , u vakuumu mojeg unutarnjeg uma posjetio me stari znanac … Vrag … Ovdje u zoni vlastitih misli susrećem se snjime već po deveti put u ovome životu… "Ooo, mladiću" …veselo smirenim beščujnim tonom obrati mi se Vrag…

"Pa mi se ponovno srećemo… Pozvao sam te a da toga nisi bio svjestan… Čekao sam da ti tvoj bioskelet u kojem trenutno boravi tvoja misao krene u stanje mirovanja i da ti duh počne lebdjeti tu negdje iznad, i onda sam te uvukao unutar svojih misli…

Što ćeš mi ovaj put pripremiti za jelo? … Stvorio sam ti tri stabla unutar svojeg misaonog vrta, ona sada trenutno ovdje rastu pred tobom, na njima ima svakojakih i raznovrsnih stvari, ti odaberi ono što misliš svojom podsvijesti u odnosu na mene, ono što bi meni moglo odgovarati, što bi meni moglo odgovarati…

Stvori mi đavolji okus, koji će nakratko mojem misaonom konceptu udjeliti zadovoljstvo i mir..." I tako zagledavši se u ova tri stabla koja su izrasla ispred mene od nekakve sjenovite materije, spojen direktno na struju svoje vlastite podsvijesti koju ja od milja nazivam "Le Art Brut Cuisine", počeo sam uzimati sastojke koji će stvoriti željeni okus i učinak za mojeg povremenog klijenta g. Vraga…

Ubrao sam kakaovac, ubrao sam med, taj slatki nektar koji je izlazio iz nekakvog tamnocrvenog cvijeta sa tri latice iz jednog zlatnog tučka… Kušao sam kao nekakav grejp, bio je jedini tamo na grani trećeg stabla, dok je na drugome stablu na jednoj tankoj grančici izrastao grozd od nekoliko desetaka tisuća zrna riže koja je ispuštala svjetlucavi vrlo sitni srebrni prah okolo sebe... Ubrao sam i njega… I onda…

Zanima li vas kako je to jelo izgledalo… Kakvog je okusa bilo… Što čekate… Zaronite svojim duhom i cijenjenim nepcem u naš idući recept… Viva Le Art Brut Cuisine! … Viva la revolution!

Paranoid RižotoParanoid Rižoto

Sastojci za jednu osobu

  • 7 dkg čokolade za kuhanje (iznad 90% kakaovca, ja sam koristio "Valrhona 100%", ali vi možete bilo koju) 
  • jedna slađa jabuka
  • korijen komorača
  • jedna mrkva
  • šaka i pol arborio riže 
  • grančica ružmarina
  • jedan luk ljutika
  • manji stručak peršina 
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • jedna jušna žlica meda
  • sok od pola grejpa

Priprema:

Razrežite grejp na pola i ocijedite pola. Peršin oštrim nožem usitnite. Na ribež na krupno naribajte pola jabuke i pola mrkve. Narežite pola glavice luka ljutike na tanke kolutiće, pa ga pržite na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju. Nakon cca 1 minute, dodajte šaku i pol riže pa uz konstantno miješanje pržite dok ne poprimi staklenkasti izgled.

Zatim dodajte sok od pola grejpa, pa miješajte lagano cijelo vrijeme i ne zaboravite disati pritom. Nakon cca. 3 do 4 minute na rižu dodajte jabuku i mrkvu koju ste naribali i miješajte…

Nakon nekih 7 minuta, kada riža bude otprilike na 80 % gotova, dodajte nasjeckanu čokoladu za kuhanje i ne zaboravite svakih par minuta dolijevati vodu, tek toliko da smijesa ostane vlažna i gusta (kašasta).

Kada se čokolada rastopi i rižoto dobije smeđu boju čokolade, ubacite sitno nasjeckan peršin i sitno nasjeckane iglice ružmarina. Miješajte… Nakon otprilike jedne i pol minute maknite rižoto s izvora topline i ostavite ga da malo "odmori".

Na drugoj manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite tanku fetu jabuke i tanku fetu mrkve. Ispržite ih ravnomjerno s obje strane, da po površini imaju smećkasto-zlatne tonove, pa maknite tavu s izvora topline, a mrkvu i jabuku stavite na papirnati kuhinjski ubrus da upije višak ulja.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravan tanjur stavite kalup za rižota (ako ga nemate razrežite oštrim nožem ili škarama komad plastične boce i eto vam kalupa). Nakon što ste stavili rižoto u kalup nakon 30-ak sekundi ga maknite.

Na površinu rižota stavite onu fetu pržene jabuke, a na tu jabuku stavite štapiće mrkve koje ste izrezali nakon što ste mrkvu ispržili… Za dekoraciju i okusa radi stavite okolo listiće korijena komorača koje ste skinuli s komorača prije nego ste ga naribali…

Probajte ovaj rižoto - ugodno ćete se iznenaditi, a u vašem će se nepcu otvoriti neka sasvim nova vrata koja vode u malo drugaćiju duhovnost… Živite dugo i uspiješno, dragi moji čitatelji… Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum