GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Toast: "Be Happy"

| Autor: The Outlaw Chef


Dobar Vam dan dragi moji čitatelji!

Evo me sjedim u "boxu" malenog kuhinjskog ureda u hotelu Neptun na otoku Veli Brijun. Pored mene stoje kuhar Chef Dragan i teta Violeta čijom zaslugom sve oko nas štima, a njeni ljudi rade kako bi sve oko nas izgledalo ugodno…. I dok oni tako stoje pored mene izmjenjuju na glas recepte.

Chef Dragan zvan "Šaci" govori o slanim jelima, a Violeta o slatkim… I baš kao da igraju neku vrst duhovnih karata bacaju riječima svoje adute : Dragan izbacuje brancina u soli, a Violeta mu odgovara slatkim adutom čokoladnom tortom, onda Dragan izbaci sljedeće jelo: pileće medaljone u umaku od šipka, a Violeta neku "opaku voćni tortu"… I dok se njih dvoje naglas razbacuju tako primamljivim jelima, meni je muka, praznog želuca sjedim pognute glave pored njih dvoje i zamišljam kao da nisam tamo, ali ne pomaže,  njihove riječi izazivaju tugu u mome želucu i curenje sline u mojim ustima.

Sve dok Violeta ne baci malo jaču kartu na stol i uzvikne : "Kombinacija oraha i jabuke u torti!", ove su me riječi vratile u stvarnost i ja sam na glas uzviknuo: "Sad znam što ću kuhati! Spojit ću orah i jabuku!".  Njih dvoje me u čudu pogledalo dok sam ja pisao na bijeli papir koji sam izvadio iz printera: "Napraviti neko jelo i kao vodilju uzeti sljubljivanje oraha i jabuke". Najednom je lagani osmijeh osvanuo na mojem licu i znao sam, od ove kombinacije kreirat ću svoje iduće jelo. Zanima li Vas kako? Zaronite malo sa mnom u dubine oceana" Le Art Brut Kuhinje" i vidjet ćete…

Toast: "Be Happy"Toast: "Be Happy"

Sastojci za jednu osobu:

  • 7 dkg cherry rajčice 
  • pola jabuke
  • sok od svježe limete (1/2 limete)
  • jedna manja mrkva
  • svježi ljuti zeleni feferon
  • 9 dkg oraha
  • 10 dkg rokule
  • 9 dkg sira Gauda
  • 7 svježih listova kadulje
  • čajna žličica cvijeta morske soli
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • dvije fete kruha (vama omiljenog)
  • jušna žlica meda

Priprema:

Na dno tave stavite jušnu žlicu maslinovog ulja. Naslonite ribež na tavu pa naribajte na tanke fete pola jabuke i jednu mrkvu. Ubacite orahe, listove sviježe kadulje, rokulu, ljuti feferon narezan na kolutiće, jušnu žlicu meda i čajnu žlicu cvijeta morske soli.

Sve ovo pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta, pa tavu odmaknite od izvora topline.
Na fetu kruha prvo stavite fetu sira gaude. Na sir gaudu stavite jabuku, orah, mrkvu, kadulju, rokulu koji ste pržili na medu, cvijetu morske soli i maslinovom ulju.

Preko toga stavite još jednu fetu gauda sira, a na sir stavite tanko narezane fete cherry rajčice, sve ovo poklopite drugom fetom kruha pa stavite u zagrijani toster. Nakon cca 5 minuta (ovisni o jačini vašeg tostera) kada kruh dobije smeđkaste prugice i kada se iz tosta počne čuti lagano "pucketanje" sira) izvadite tost iz tostera, razrežite ga dijagonalno na pola tako da dvije polovice imaju oblik trokuta.

Po jednoj i drugoj polovici naslažite tanko narezane fete cherry rajčice, a po njemu i površini tosta naribajte malo gauda sira pa ga džepnim ili kuhinjskim brenerom rastopite.

Na rastopljeni sir stavite list sviježe kadulje.

Dobar vam tek dragi ljudi! Dozvolite ovome tostu da vas ugodno iznenadi : kombinacija oraha i jabuke u slanoj varijanti uz pomoć ljutog feferona, cvijeta morske soli, kadulje i meda dati će ovom tostu sve gušte domaće konasice dok će sir svojim bjelančevinama i blagim okusom zaokružiti cijelu priču. Dobit ćete potrebnu energiju za preostale dnevne obaveze, ali vam hrana neće teško pasti na želudac, te ćete nakon ovog ukusnog i sočnog obroka biti spremni za nastavak vašeg rada…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater