GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Teslin krumpir

| Autor: The Outlaw Chef


Mišljenje… Koja čudna riječ. Misliti… Imati mišljenje o nečemu… Imamo vlastito mišljenje pa onda mišljenje drugih, od tog mišljenja većina ljudi gubi vlastito mišljenje i tone u nesigurnost… Tako je, naprimjer, i gospodin Nikola Tesla imao mišljenje, ali loše mišljenje o gospodinu Albertu Einsteinu; nazvao ga je prevarantom, a kao krunu obmane naveo je njegovu teoriju relativnosti ilitiga popularnu jednadžbu: E=mc².

Ova je teorija postala temelj većini (sva sreća ne svima) znanstvenika i fizičara. Od onda je prošlo 70-ak godina, a većina je fizičara gradila svoj put na temeljima koji baš i nemaju stabilno uporište. Nitko nije htio onda, pa čak niti danas, čuti jednu od Teslinih spoznaja da gotovo sve proizlazi iz svijetlosti. On je bio u stanju u svojem laboratoriju, umjetnim putem, uz pomoć svojih uređaja "u prostor pustiti kuglaste munje". Za vas koji ne znate, kuglaste su munje vrlo rijedak meterološki fenomen koje se znaju pojaviti nakon velikih oluja. Te su "kuglaste munje" dan danas misterij moderne znanosti jer, navodno, prkose našim temeljnim spoznajama. Dok su one dan danas na granici mogućeg i mističnog , on ih je mogao svojom voljom i znanjem proizvesti u prostoru koji ga okružuje. I upravo je uz pomoć ovih "kuglastih munja" pokušao svijetu objasniti da znanost kreće od krivih izvora i da se treba bazirati na druge izvore, a jedan od njih je "svjetlost". Pokušavao je objasniti svijetu da su kuglaste munje zapravo "veliki elektroni" na koje se još može dodati sferni sloj energije, nakon čega nastaje proton pa onda zatim i neutron…Tim slijedom možemo doći do atoma vodika… I tu je ključ... I tu je dokaz… Jer se onda uz njega iz svjetlosti može proizvesti svjesno bilo koji atom.

Neki od vas će se, cijenjeni čitatelji, sada zapitati kakve ovo ima veze sa "stolnim tenisom", dok će drugi ljutito konstatirati kako ovo nema nikakve veze s popustima koji su ovaj vikend u obližnjem trgovačkom centru te će u sebi uzviknuti nešto poput ove fraze: "Tko šiša ovaj tekst! Idem ja sad u šoping…" Treći će, oni koji malo bolje primjećuju stvari oko sebe, jednostavno reći : "Pa kakve ovo ima veze sa kuhanjem i gastronomijom?!"

E pa, ovima trećim ću odgovoriti: Ima, ima veze … Jer... Za sedamdeset i pet godina, tri mjeseca, sedam dana i nešto sati - njih nisam "brojao" kada sam bio tamo, moći će se, uz pomoć određenih uređaja koji kao bazu koriste atome dobivene od svijetlosti, proizvesti bilo koje jelo na vašemu tanjuru… I sada će opet netko reći: "Pa gdje je tu kreacija i moć kuhanja?!" Iako se na prvu čini drugačije, ipak se varate, sve je ostalo isto… Moja ideja o nekome jelu i Vaša ideja o nekome jelu vrlo su različite. Sve ovisi o mašti i znanju pojedinca koji zna što hoće.

Dakle, ako netko želi pojesti nešto specijalno u sljedećih75 godina od danas, može… Ali će i dalje morati zvati školovanog i maštovitog Chefa da prvo u svojim mislima, pa onda riječima kreira neko jelo, koje će zatim uređaj iz svjetlosti putem atoma proizvesti. A kada pogledate malo bolje, tako je i danas… Chef smisli kako će napraviti neko jelo, opiše ga riječima, slovima ili crtežom, pa onda uz pomoć noža, daske za rezanje, kuhače, lonca i izvora topline to jelo i napravi.

Isto je sve, samo će za 75 godina od danas umjesto noža, tave, lonca i izvora topline kuhar koristiti uređaj s izvorom svjetlosti. Tako će se i dalje kreirati dobra, ukusna i maštovita jela koje će zadovoljni klijenti konzumirati… A tko zna kakvo bi jelo naručio Nikola Tesla… Hm… Pokušavam si to zamisliti… Kažu da je jako volio krumpir i da mu je to pretežno bila hrana… Dakle, ako zamislim da radim narudžbu jelo za g. Nikolu Teslu - uzimam krumpir, režem ga na pola, kuham ga s listovima masline, zatim kuhane polovice krumpira zapečem samo s jedne strane na cvijetu morske soli i maslinovom ulju. Na gornje polovice koje sam zapekao stavljam zapečenu kremu od avokada s malo crvene ljute paprike, rub krumpira prelijem šalšom od borovnice, meda, maslinovog ulja, lika ljutike… Dakle, dobili smo "Teslin Krumpir".

Teslin krumpirTeslin krumpir

Sastojci:

  • jedan krumpir
  • jedan ljuti feferon
  • avokado
  • pola jušne žlice meda
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja
  • 12 dkg svježih borovnica
  • jedna glavica luka ljutike
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • 12 svježih listova masline
  • pola čajne žličice sušenog bosiljka.

Priprema:

Krumpir operite, osušite krpom pa ga oštrim nožem razrežite na pola. Naberite 12 listova masline pa ih operite pod špicom i zatim osušite kuhinjskim ubrusom. U manji lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati krumpir. Nakon cca 15 minuta dodajte listove masline. Kuhajte tako još nekih 3 do 5 minuta pa maknite lonac s izvora topline. Krumpir izvadite i procijedite od vode u kojoj se kuhao.

U manjoj plitkoj tavi na vrelo maslinovo ulju stavite avokado koji ste prethodno prerezali nožem na pola, izvadili košćicu pa jušnom žlicom izvadili meso avokada iz kožice. Dodajte pola čajne žličice cvijeta morske soli. Pržite to meso na vrelom maslinovom ulju s crvenim ljutim feferonom razrezanim na kolutiće cca 3 do 5 minuta, maknite zatim tavu s izvora topline.

U drugom manjoj i plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju uz konstantno miješanje pržite 12 dkg svježih borovnica, pola glavice luka ljutika narezanog na tanke kolutiće, pola jušne žlice meda, pola čajne žlice cvijeta morske soli. Nakon 5 do 6 minuta tavu maknite s izvora topline.

Polovicu krumpira koju ste kuhali u maslinovom lišću sada stavite u manju tavu na vrelo maslinovo ulje i to samo na stranu koji ste razrezali na pola. Pržite tako cca 3 minute samo dok površina ne počne dobivati zlatno-smećkastu koricu pa zatim maknite krumpir s izvora topline.

Slaganje tanjura:
Na plitki veliki tanjur stavite polovicu krumpira s razrezanim ravnim stranim prema gore. Na gornju površinu krumpira stavite cca jednu jušnu žlicu našeg premaza od avokada i ljute paprike. Uz rub krumpira i malo po tanjuru stavite dvije do tri jušne žlice šalše od borovnice.

I to je to, dovoljno sam filozofirao u uvodu teksta, pa ne moram ovdje. Kakvog je okusa jelo, prosudite sami… Dobar vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of