GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Bijela čokolada s limetom, indijskim oraščićima i svježim malinama

| Autor: The Outlaw Chef


Ponekad dok sjedim uz kućni šank i ispijam kratki espresso bez cukra poželim neku kontru toj šalici, tom ugodnom i gorkastom okusu kave.

Nije mi dovoljan okus koje nude klasične čokolade iz dućana, želim nešto više, okusom bogatije a izgledom veće i rustikalnije… hm… počinjem se pitati u sebi - što volim guštati, koji su mi okusi dobri kad poželim zasladiti sadašnji trenutak… razmišljam tako unutar svojeg manijakalnog gastronomskog uma telepatskim glasom… pa volim dobru bijelu čokoladu, odgovaraju mi i blagi okusi indijskog oraščića a volim i svježu borovnicu i maline… i evo ga - ideja je rođena: napravit ću bijelu čokoladu s indijskim oraščićima i mislim da ću uzeti svježu malinu radije nego borovnicu jer mi se njen okus i boja trenutno, nekako bolje uklapaju s bijelom čokoladom nego borovnica… a svježine radi, dodat ću unutra koricu od limete i sve ovo blagosloviti s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Ovim slatkim mislima potaknut, naoružan novčanikom i bankovnom karticom sjedam u svoju "oldschool alfu" i krećem put trgovačkog centra u "shoping safari" u lov na kiselkasto slatkaste namirnice… dakle što čekamo… 3,2,1… zakuhajmo nešto slatko! Yhaaaaaa!

Bijela čokolada s limetom, indijskim oraščićima i svježim malinamaBijela čokolada s limetom, indijskim oraščićima i svježim malinama

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g bijele čokolade za kuhanje
  • 50 g indijskih oraščića
  • 7 do 10 dkg svježe borovnice
  • 2 limete
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ako nemate kalup od silikona onda možete manju kartonsku kutiju ili neku limenu ili plastičnu kutiju obložiti u pekarski papir ili kuhinjsku najlonsku foliju. Na dno kalupa poslažite indijske oraščiće i maline (posložite ih onako kako biste željeli da izgledaju u čokoladi). Kalup zatim privremeno odložite sa strane.

U jedan manji lonac sa polovicom volumena vode na srednje jakoj vatri zagrijavajte okruglu metalnu posudu koju ste stavili na taj lonac. U tu okruglu posudu najprije stavite dvije jušne žlice maslinovog ulja pa odmah zatim i 200 g bijele čokolade za kuhanje. Kada je uslijed kuhanja vode u loncu para zagrijala stijenke okrugle metalne posude koje su zatim rastopite čokoladu u maslinovom ulju naribajte ribežom na srednje sitno koricu od limete.

Za vrijeme topljenja čokolade, konstantno miješajte. Nakon što se čokolada otopila (cca nakon 4 do 5 minuta) i naribali ste koricu limete i dobro sve izmiješali, odmaknite okruglu metalnu zdjelicu sa čokoladom od lonca s vodom i nastavite miješati jušnom žlicom sve dok se temperatura čokolade ne spusti na cca 37 do 40 stupnjeva Celzija. Ako nemate kuhinjski toplomjer to možete otprilike provjeriti tako da naslonite prednju stranu vašeg dlana na stijenku zdjelice. Ako je stijenka otprilike jednake temperature kao vaš dlan , to je željena temperatura.

Odmah zatim rastopljenu čokoladu izlijte u kalup po indijskim oraščićima i svježim malinama. Zatim, radi boljeg okusa i dekoracije na površinu naše čokolade posložite nekoliko indijskih oraščića i svježih malina. Preko svega naribajte još pola korice limete. Stavite zatim naš kalup s čokoladom u hladnjak (-) ili ti "škrinju" na nekih četrdesetak, pedesetak minuta da se čokolada stvrdne.

Nakon toga čokolada je spremna za konzumiranje , izvadite ju iz hladnjaka izrežite velikim oštrim kuhinjskim nožem na veće kocke i uživajte u ispreplitanju kiselkasto - slatkastih okusa maline, čokolade i indijskih oraščića uz blagoslov eterike koja osvježava koju je ispustila korica limete u strukturu čokolade… dobar tek dragi ljudi… vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater