ISTARSKI LOVCI

U UDRUGAMA LOVACA LAKŠE SE DIŠE Štete od divljači u prometu više neće plaćati lovačka društva


Štete od naleta divljači u cestovnom prometu u značajnom su porastu. Ove je godine po prvi puta u Hrvatskoj sklopljena jedinstvena polica osiguranja od naleta na divljač za područje cijele države koju sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede i lovačke udruge, a njen je nositelj Hrvatski lovački savez

 

Zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. Na istarskom prometnicama godišnje se zabilježi više od 300 naleta vozila na divljač s velikom materijalnom štetom. Štete od divljači stradale na prometnicama donedavno su bile problem koji je najviše opterećivao istarska lovačka društva, jer su sudske presude uglavnom bile na štetu lovaca, a problem je to veći što su osiguravajuća društva slala regresne zahtjeve za naknadu štete, i pored što su pojedina lovačka društva osigurana kod njih.

Vrijednost police 18,7 milijuna kuna

No ove je godine po prvi puta u Hrvatskoj sklopljena jedinstvena polica osiguranja od naleta na divljač za područje cijele države koju sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede i lovačke udruge, a njen je nositelj Hrvatski lovački savez.

Financiranje takve police osiguranja namjerava se omogućiti preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta. Očekivalo se da će u sufinanciranju sudjelovati i Ministarstvo prometa, međutim, ističe predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj, ovo ministarstvo još uvijek nije izvršilo uplatu koju je trebalo.

- Vrijednost zajedničke police za cijelu Hrvatsku je 18,7 milijuna kuna, od čega je pet milijuna kuna prikupio Hrvatski lovački savez na razini države. Sve lovačke udruge uplatile su onaj dio koji je izračunat da bi trebale sufinancirati, a lovci iz Istre su uplatili 500.000 kuna. Od početka travnja Croatia osiguranju je prema našim informacija dostavljeno 48 odštetnih zahtjeva za istarsko područje, ističe Prekalj.

Po njegovim riječima, lovci nisu uspjeli dobiti informaciju o onim zahtjevima koji su odbačeni pa tako ne znaju da li je to ukupan broj.

- Za 16 šteta isplaćeno je 300.000 kuna odštete, a 32 štete u vrijednosti od 809.000 kuna su u najavi, znači ukupno će se za područje Istarske županije kroz osiguranje isplatiti 1,1 milijun kuna odštete na temelju sadašnjih podataka. S time da je u ove godine do zaključno s studenim već premašen broj udesa u odnosu na cjelogodišnje lanjsko razdoblje, s obzirom je evidentirano 354 naleta vozila na divljač. Očekuje se da će se ova polica produžiti u naredne četiri godine i to bi bio jedan kontinuitet vezano za zajedničku policu, izjavio je Prekalj. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of